Potpisan prvi granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi

U Ministarstvu kapitalnih investicija prvi put je potpisan granski kolektivni ugovor za pomorce na brodovima na međunarodnoj plovidbi.

Ugovor su potpisali predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica i Agim Mila, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore. Potpisivanju su prisustvovali i izvršni direktori dvije crnogorske brodarske kompanije Crnogorska plovidba Slobo Pajović i AD Barska plovidba Mirsad Tršić sa saradnicima.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je kazao da ovim ugovorom Vlada Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore i Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore uređuju, u skladu sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom, pojedina prava i obaveze iz radnog odnosa pomoraca, prava i obaveze poslodavca prema pomorcu, kao i međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Ugovorom su propisani standardni uslovi koji se primjenjuju na sve pomorce ukrcane na brodovima crnogorske državne pripadnosti, a plove u međunarodnoj plovidbi. To su u ovom moemntu pomorci na brodovima Crnogorske i Barske plovidbe koje su u većinskom vlasništvu države, naveo je Ibrahimović.

Iz Ministarstva podsjećaju da je zaključivanje ovog granskog ugovora prepoznato kao potreba i Strategijom razvoja pomorske privrede za period 2020 – 2030. godine, radi unaprjeđenja radno-pravnog statusa crnogorskih pomoraca.

Tokom pripreme ovog Granskog kolektivnog ugovora odvijala se intenzivna saradnja između predstavnika Ministarstva kapitalnih investicija sa Unijom poslodavaca Crne Gore i Samostalnim sindikatom radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, kao i crnogorskim brodarskim kompanijama, koje posjeduju četiri broda na kojima plove posade od po 24 pomorca.