Potpuno devastirana igrališta: Čija je to briga?

Dječije igralište u Srbini, kod stare škole, jedno je u nizu desetak gradskih igrališta koja propadaju i neophodno im je uređenje.

Na to ukazuju roditelji djece u naselju Srbina, koji su apelovali na Mjesnu zajednicu da pomogne, koordinira sa lokalnom upravom i da se igralište privede namjeni.

„Teren je u stanju raspada, počev od ograde, podloge, koševa, golova… Ograde odavno nema, koševi i golovi zarđali, neupotrebljivi…. Nas nekoliko roditelja uspjelo je da nekako pričvrsti jedan koš da bi djeca imala bilo kakvu razonodu kad nijesu kući. Pošto je ograda propala, teren služi i kao parking, kad nema mjesta na regularnim parking mjestima, što je nedopustivo, ali niko ne sankcioniše“, pričaju nam roditelji.

Saopšteno im je da će se teren uređivati uporedo sa rekonstrukcijom stare škole, ali to je “o dugom štapu”. Takvim informacijama raspolaže i predsjednik MZ Srbina, Aleksandar Bjeletić:

„Meni je tako rečeno u lokalnoj upravi i roditelji su se načelno saglasili da se sačekaju radovi na školi, što bi trebalo da bude nakon sezone. Da li će, kada i što od svega toga biti, vidjećemo“, kazao je kratko Bjeletić.

Istu ili sličnu sudbinu igrališta u Srbini dijele i druga, čak i ona „novijeg datuma“ koja su uređena prije godinu ili dvije. Kompletno razvaljeno i uništeno je igralište u Zelenici, u blizini ulaza u luku, potpuno neupotrebljivo „zjapi“ tako više od tri godine.

Na uređenje čeka i „najskuplje“ igralište u gradu, kod OŠ Milan Vuković na Savini, u koje je lokalna uprava prije šest godina uložila 200 hiljada eura. Višenamjenska tartan podloga je propala, kao i zaštitna ograda, tribine…. Njegovo uređenje finansiraće Uprava javnih radova.

Posljednje uređeno igralište kod Osnovne škole Dašo Pavičić na Toploj, u koje je Opština uložila 40 hiljada eura, već je „zrelo“ za novo ulaganje. Takođe je oštećena podloga, zaštitna ograda i mobilijar.

Van upotrebe su i igrališta na Gomili, Bijeloj, parku sv Leopolda Mandića, Španjoli….

Podsjetićemo da je Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog u saradnji sa kompanijom M-tel 2015. godine tokom akcije „Obnovimo dječija igrališta“ opremila 9 igrališta, a jedno izgradila.

Briga o igralištima – održavanju, bezbijednosti, očuvanju mobilijara – zvanično nije ničija ingerencija.