Prijave protiv Njunja zbog izazivanja nereda, na takmičenju na Škveru

PVK Jadran je bio i ostao ponos Herceg Novog, a istorijski uspjeh ostvario je 1958 godine, kada je osvojena i prva šampionska titula u SFRJ. Upravo su 50-te godine bile period uspona hercegnovskog kluba, a atmosfera na bazenu na Škveru je uvijek bila vatrena. Svaka pobjeda Novljana bila je važna i publika nije štedjela glasove i dlanove da podrži svoju ekipu i napravi svojevrstan pritisak na goste i sudije.

Ipak, poznati špacakomin, novski oriđinal, Rudolf Karužić Njunjo je otišao toliko daleko da je dva dana za redom pravio incidente tokom Omladinskog prvenstva 1957. godine na Škveru.

Prvo je pokušao fizički da napadne vrhovnog sudiju takmičenja, Luku Ciganovića iz Dubrovnika, zbog čega je došlo i do nereda na plivalištu, pa je sudija zahtijevao da se isprazne sve tribine.

Sjutradan, ispred hotela Topola, Njunjo je presreo vaterpolo sudiju Sajferta iz Zagreba, te ga je nakon verbalnog napada riječima „A ti si onaj!!!“ udario i isprljao. Nakon svega, vratio se na bazen gdje je nastavio sa incidentima.

Iako su iz kluba sudiji za prekršaje podnijeli dvije prijave, kasnije su ih povukli, jer se Rudolf Karužić zvani Njunjo, izvinio i obećao da slične izgrede više neće praviti.

Sa zakonske strane, cijela situacija možda djeluje ozbiljna, ali danas čitajući ove dvije prijave, gledamo na sve kao anegdotu, koja nas mislima vraća u neko, ipak, bezbrižnije vrijeme.