“Primavera”, fešta proljeća u Herceg Novom od 10. do 12. maja

Sedma proljećna fešta “Primavera” biće održana u Herceg Novom od 10. do 12. maja, i 29. je stađunska fešta, koju Udruženje Ruke organizuje od 2015. godine do danas.

Primavera je proljeće, pa promovišemo, osim kreativnosti i zdravog odnosa prema sebi i okolini, upotrebu samoniklog bilja iz našeg okruženja, aktivnost u prirodi, što je i do sada bila posebnost ove fešte, ali ovoga puta pokrećemo i nove sadržaje, po uzoru na velike gradove i turističke destinacije koje čine sve da promovišu lokalne specifičnosti na zabavan način, objašnjavaju organizatori.

 Radionica “Drugo proljeće”

namijenjena je svim ženama od srednjih tridesetih, pa do ranih sedamdesetih godina. Kroz razgovor, praktične primjere i recepte oslonjene na prirodu, učesnice će imati priliku da razmijene iskustva i nauče kako, uz pomoć ishrane i zdravog životnog stava, prihvatiti i proći kroz menopauzu sa što manje teškoća. Gošća će biti Snežana Fatić, nutricionistkinja, gastronomka i žena koja ne priznaje granice i ograničenja. Radionica će biti održana u petak, 10. maja u prostoru “Kolektiv Novi” u centru grada od 18 do 19:30 časova i besplatna je za zainteresovane.

 Centralni dan fešte – subotu, 11. maj otvoriće jutarnji čas joge u parku “Boke” koji je otvorenog tipa. “Yoga sa Heli” počeće u 9 časova i namijenjena je svima koji žele da u dan uđu spremni, a možda bude inspiracija i ostalima da otpočnu sa nekom aktivnošću koja će povezati tijelo i duh. Potrebno je samo da dođete u dogovoreno vrijeme, ponesete prostirku i dobro raspoloženje.

 Izložba domaćih proizvoda i rukotvorina okupiće u Herceg Novom 11. maja četrdesetak izlagača koji će ponuditi raznovrstan i bogat izbor tematski pripremljenih proizvoda. Proljeće, buđenje Prirode, biljke i cvijeće – inspiracije ni u ovom segmentu ne nedostaje. Izlagači dolaze iz više gradova Crne Gore i susjednog Trebinja, a u zabavnom programu tokom trajanja fešte učestvovaće mažoretke kluba Lili, pjevačka grupa Lira i dječiji hor Cvrkutići. Lokacija je Njegoševa ulica, uz Gradsku kafanu i pješački dio – nekadašnji korzo uz šipke ili gvožđa, a vrijeme trajanja fešte od 10 do 16 časova.

 “Proljećna trpeza” je ovog puta osmišljena kao radionica koju će na maloj terasi Gradske kafane prirediti Mirjana Mira Martinetti, poznata food blogerka iz Herceg Novog.

“Ni mnogi mještani ne znaju šta je motar – samonikla biljka koja raste samo u zoni obale koju zapljuskuje more i koja zbog toga ima vrlo specifičan ukus, pa se koristi za pripremu ukusnih jela i u salatama. U trenutku kada je motar najpodesniji za branje, nekoliko recepata će sa zainteresovanima podijeliti naša saradnica, koja je i ranije priređivala nadasve dobro osmišljene kulinarske radionice na stađunskim feštama. Bonus ovoj tematskoj radionici, a zahvaljujući tome što je proljeće poranilo pa je jedna egzotična voćka takođe slabije poznata već zrela na raskošnim stablima u našem gradu, biče demonstracija pravljenja likera od nješpule – pića neobičnog ukusa koje će oduševiti ljubitelje likera svojom aromom“, ističu iz NVU Ruke.

 Gastro radionica Mire Martinetti počinje u 10:30 časova i na kraju će posjetioci moći da degustiraju jela od motara.

 U parku “Boke istog dana od 11 časova biće prilika da se pridružite radionici slikanja, kao i mini odbojci u organizaciji odbojkaškog kluba “Albatros”. Nemojte se začuditi ako sretnete u ovom neobičnom danu proljećne vilei ako se kamenčići pretvore u kaktuse. Učinićemo sve da makar nakratko čarolijom vratimo prirodu u park u centru grada.

 Prvi put u Herceg Novom biće organizovana “Disco pjaca – Food Market” na hercegnovskoj gradskoj pijaci u večernjim satima. Pijaca će biti otvorena od 20 časova do ponoći, zahvaljujući saradnji sa Opštinom Herceg Novim i gradskim preduzećem “Komunalno-stambeno”. Na ovom događaju moći ćete da probate specijalitete novskih restorana, pivara, kužina, keteringa, lokalnih proizvođača i gastro entuzijasta. Za muziku će se pobrinuti DJ Bodzie. Poruka je: dođite gladni, raspoloženi i spremni za ples!

Svi učesnici ove manifestacije u okviru fešte “Primavera” opredijeliće dio prihoda u humanitarne svrhe, ovog puta za troškove vakcinacije i liječenja pasa iz Azila na Dizdarici.

 “Primavera u zaleđu” je stalni sadržaj ovog malog proljećnog festivala. U nedjelju, 12. maja pokazn šetačka tura organizovana je  sa  saradnikom, NVU Ruke, iskusnim planinarom Željkom Starčevićem. Cilj ove prirodnjačke radionice je upoznavanje i branje samoniklog bilja hercegnovskog zaleđa. Polazak u šetnju koja je prilagođena osobama sa minimalnom kondicijom je u 9 časova na Toploj II, ispred “Volija”. Krajnje odredište je odmorište kod Kotobiljskog izvora,  gdje će biti upriličena degustacija hrane i pića od jestivog, začinskog i ljekovitog samoniklog bilja, a meštrica je Joke Stamenković iz “Jokine kužine”. Posebna tema ili kulinarski izazov za ovu priliku je samonikla jestiva biljka koja može biti alternativa krompiru, a zove se brden. 

Ukupno trajanje ture je 4 sata sa pješačenjem, sakupljanjem bilja, odmorom i degustacijom i povratkom. Učešće je na sopstvenu odgovornost. 

Za učešće u šetačkoj turi “Primavera u zaleđu” možete se prijaviti porukom putem Vibera na broj 069360803. Prijave traju do 9. maja u 19 časova, a za ovu radionicu je predviđena kotizacija od 5€.