Priznanje Karate saveza za četvoro Novljana

Karate savez Crne Gore organizovao je tradicionalno proglašenje najuspješnijih u prethodnoj godini. Među nagrađenima našlo se četvoro Novljana. Nagrađen je selektor kadeta Slađan Mikulić, kadet Nenad Đuričić, malđi senior Nemanja Mikulić i Jovana Damjanović koja je osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu za junior.

Nikola Malović i Milena Jovanović najbolji su karatisti Crne Gore u seniorskoj konkurenciji, u borbama, a Vladimir Mijač i Biserka Radulović u katama, u tradicionalnom izboru Karate saveza.

Najbolji mladi karatisti su osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu za juniore Emre Saljiu i Jovana Damjanović bronzana sa tog šampionata u kadetskoj konkurenciji.

Najbolji klub u 2022. godini je Omladinac, a iz tog kluba dolazi i najbolji trener Žarko Raković.

Priznanja su uručena i osvajačima medalja na šampionatima Evrope u Češkoj i Svjetskom prvenstvu u Turskoj, u konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora.

Nagrađeni su Emre Saljiu, Milena Jovanović, Jovana Damjanović, Balša Vojinović, Lazar Potpara, Nemanja Mikulić i Nenad Đuričić.

Karate savez uručio je priznanja i selektorima čiji su takmičari nosioci medalja na šampionatima Evrope i svijeta – Slađanu Mikuliću (kadeti), Almiru Cecunjaninu (mlađi seniori) i Žarku Rakoviću (mlađe seniorke), dok će naknadno biti uručeno Dejanu Ivanoviću (juniori).

Nagrađen je i direktor reprezentacije Miodrag Radunović.

Cecunjanin je dobio i premijerno priznanje Zlatna plaketa karate sporta, povodom završetka takmičarske karijere, za postignute rezultate i doprinos razvoju i unapređenju karate sporta.

“Završio sam profesionalnu karijeru i pokušaću da se ostvarim na drugom polju, da napravim nove šampione kao selektor. Morao je da dođe kraj takmičarskoj karijeri, drago mi je što sam prvi dobitnik zlatnu plakete. Mnogo mi znači i biće mi podstrek da kao selektor pružim maksimum za dobre rezultate naših takmičara”, rekao je Cecunjanin.

Crnogorski karatisti u godini na izmaku osvojili su tri medalje na šampionatu svijeta za kadete, juniore i mlađe seniore, a u istoj konkurenciji donijeli su pet odličja sa šampionata Evrope.

Osvojili su i srebrnu medalju na Mediteranskim igrama, kao i 81 odličje sa šampionata Balkana u svim kategorijama.

Predsjednik Karate saveza Predrag Perković kazao je da je 2022. bila izuzetno uspješna godina za crnogorski karate.

“Pamtićemo je po medalje sa Mediteranskih igara, tri svjjetske i pet evropskih medalja. Pamtićemo je i po mečevima za medalju kata timova na seniorskom prvenstvu Evrope. Ponosni smo i na 80 i više balkanskih medalja. Sve su to rezultati za ponos. Hvala prijateljima koji su podržali karate i reprezentaciju”, rekao je Perković.

Prisutne je na svečanosti u hotelu Voko pozdravio i ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević.

Priznanja su dodijeljena i Ministarstvu sporta i mladih, Crnogorskom olimpijskom komitetu, sponzorima i medijima.