Projekcija filma “Mamula All Inclusive” u osam gradova Crne Gore

Nakon crnogorske premijere u okviru Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023, Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa lokalnim partnerima, najavljuje projekcije dokumentarnog filma “Mamula All Inclusive”, autora Aleksandra Reljića, u osam crnogorskih gradova.

Publika u Herceg Novom moći će da ga pogleda 29. januara u Dvorani “Park” . Projekcije su još planirane u Mojkovcu, Baru, Kotoru, Nikšiću, Bijelom Polju i Petrovcu.

Reljićev dokumentarac sniman je od septembra 2017. do septembra 2022. godine i predstavlja svjedočenje o pretvaranju ostrva Lastavica i tvrđave Mamula iz nekadašnjeg koncentracionog logora u ekskluzivni hotelski kompleks.

“Takođe, praćena je i transformacija javnog mnjenja u odnosu na ovaj projekat, iz ugla logoraša Iva Markovića, koji je sa svojih devet godina, tamnovao u tom logoru, pod komandom italijanskih fašista Benita Musolinija, a u filmu se, zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima, protivi toj odluci i bori za očuvanje uspomene na nevine žrtve”, piše u saopštenju CGO-a.

Događaji kojima svjedoči film rezultat su materijalnog posrnuća, smatra reditelj Reljić.

Film “Mamula All Inclusive” premijerno je prikazan prvo na Sarajevo Film Festivalu. Realizovan je uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije, a u produkciji Greenfield Production i koprodukciji Al Jazeera Balkans, kao i manjinskih producenata Core Dox i Centra za građansko obrazovanje (CGO). Producent filma je Dragan Gmizić.