Proslava blagdana ekumenskog sveca, Leopolda Mandića

Rodna župa Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Herceg Novom proslavlja njegov blagdan trodnevnom duhovnom pripravom od 9. do 11. maja.

Trodnevica u čast velikog zagovornika jedinstva hrišćana i omiljenog sveca kod rimokatolika Leopolda Mandića završava večeras u crkvi Svetog Jeronima svetom misom u 18 časova.

Na sam blagdan, sjutra 12. maja biće služene tri svete mise, najavljuju iz Kotorske biskupije.

U Crkvi Sv. Leopolda župnik, don Siniša Jozić, služiće svetu misu, sa početkom u 8 časova.

U Crkvi Sv. Jeronima svetu misu služiće don Hrvoje Кatušić, u 10 časova.

Svečanu svetu misu u 18 časova u Crkvi Sv. Jeronima predslaviće don Pavao Medač.

Svečana misa uz iznošenje relikvije sveca, biće tradicionalno obavljene u prisustvu brojnih vjernika.

Sveti Leopold rođen je 12. maja 1866. godine u Herceg Novom, kao Bogdan Mandić, gdje je vrijeme provodio među pravoslavcima. Bogdan je veoma rano iskusio žalosnu činjenicu rastavljenosti hrišćanske braće. Zato je još kao dječak govorio: “Dobro, ja ću se posvetiti spasenju tolikih siromašnih i nesretnih ljudi. Postati ću njihov misionar”.

Posmatrajući nesebično djelovanje kapucina u svom rodnom gradu, koje su cijenili i pravoslavci, Bogdan je mislio, da će svoj misionarski naum najbolje ostvariti ako stupi u njihov red. Kao 16-godišnjak odlazi u sjemenište u Udinama u sjevernoj Italiji, a 20. juna 1890. kardinal Domenico Agostini ga je zaredio za sveštenika.

Umro je u Padovi 1942. godine. Кanonizovan je i proglašen svecem 1983. godine.

Tijelo Sv. Leopolda Mandića preneseno je iz Padove u njegov rodni Herceg-Novi, 15. septembra 2017. godine. Ceremoniju, tokom dva dana boravka relikvije sveca u Herceg Novom, ispratio je veliki broj hrišćana, hodočasnika i građana iz cijele Crne Gore i regiona.

Povodom dolaska relikvija Svetog Leopolda u rodni Herceg-Novi iz štampe je izašlo reprint izdanje monografije „Bokeška priča o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog“, autora prof. Lazara Seferovića i Mateja Pašete.
Drugo, inovirano reprint izdanje knjige o mladosti Sv. Leopolda, povodom 150 godina od njegovog rođenja omogućila je Opština Herceg Novi.

Te godine je Herceg Novi dobio i Park Svetog Leopolda. Međutim, do danas nema spomen obilježja na njegovoj rodnoj kući.