Proslavljeni 100-godišnjica tenisa u Novom i rođendan Novaka Đokovića

Na teniskim terenima na Toploj danas se obilježava sto godina igranja tenisa u Herceg Novom. Pokojni Ivan Hujić zabilježio je u svojoj knjizi da je 1922. prvi put zaigran bijeli sport u Herceg Novom.

Organizatori TK Herecg Novi i Hercegnovski strip festival odabrali su 22. maj simbolično, jer je to rođendan najboljeg tenisera svijeta, Novaka Đokovića.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, rekao je da u Novom nikada nije falilo onih koji vole da igraju tenis.

– U godini jubileja Opština je posthumno dodijelila priznanje Radomiru Radu Popoviću za doprinos razvoju ovog sporta u našem gradu. Najbolja teniserka Crne Gore, Danka Кovinić, ponikla je upravo na ovim terenima, a danas vidimo mališane i omladince među kojima se možda krije i njen nasljednik ili nasljednica. U lokalnoj upravi ćemo nastaviti da u saradnji sa TК Herceg Novi unaprijeđujemo uslove za bavljenje tenisom, afirmišemo ovaj sport i promovišemo uspjehe novskih sportista – istakao je Katić.

Jedan od organizatora u ime Hercegnovskog strip festivala, Jovan Subotić, za naš portal kaže da se nada će ova manifestacija postati tradicionalna.

– Slavimo sto godina tenisa kroz besplatno igranje tenisa, klinci su na terenima sa reketima, ovdje su stari teniseri zaslužni za razvijanje tenisa u Novom, ali i kroz crtanje stripova, kao i murala Novaka Đokovića – kaže Subotić.

Mural će će biti postavljen na samom ulazu u sportski kompleks na Toploj, a mural crta Miodrag Spasojević iz Nikšića.

– Ilustraciju koju je poklonio gradu proslavljeni strip crtač iz Beograda, Jovan Ukropina, je osnov za rođendanske čestitke Novaku Đokoviću. Svi koji žele mogu napisati čestitku. A izložena je i bogata berza stripa. Danas su sa nama Đorđe Krainović, Andrija Vujošević, Nikola Ćurčin – kaže Subotić.

Član TK Herceg Novi, Boris Boko Obradović, kaže da je njihov klub reorganizovan.

– Napravili smo program koji se zasniva na igranju tokom cijele godine, bez obzira na vremenske prilike. U toku zime igramo u hali Polino, a tokom sezone na terenima u Igalu i na Toploj. Imamo tridesetak novih članova djece, dva trenera, napravili smo uslove za igru, tenis nije skup sport, kako se misli – kaže Obradović.

Video porukom je jubilej čestitala naša najbolja teniserka, Danka Kovinić.

Novljanka Olivera Doklestić, koja od djetinstva igra tenis, prisjetila se kako je tenis počeo da se igra u našem gradu, kao i kako je tenis opstajao u Novom, ali i prisjetila se mnogih koji su igrali tenis i razvijali ovaj sport.

Proslava sto godina igranja tenisa u Novom počela je nastupom Mjesne muzike Đenović i NVO Maškare.