Prvi kulturni događaj u hotelu Mamula Island

Foto: Mediabiro

Prvi događaj u sklopu kulturne ponude Mamule Island, koncert iz programa Operosa Opera Festivala, održan je sinoć, a publika je uživala u prefinjenom umjetničkom performansu u atrijumu tvrđave okružene morem i rafiniranom rasvjetom.

Mamula Island je proširila saradnju i partnerstvo sa Operosa Montenegro Opera Festivalom, čiji je pokrovitelj već nekoliko godina unazad, a u izuzetnom ambijentu sofisticirane tvrđave nastupili su bugarski bas Božidar Božilov (Bozhidar Bozhkilov) i crnogorski sopran Nataša Jovović, uz pratnju crnogorske pijanistkinje Jelene Šiljeg.

Posebno veče organizovano uz intimnu atmosferu koncerta klasične muzike, predstavilo je jedinstveno ostrvo-hotel kao pravu pozornicu za koncept kulturnih događaja. Ostrvo je istovremeno osvijetljeno prvi put u svojoj 170-godišnjoj istoriji.

U posljednjoj fazi brižljivo osmišljene rekonstrukcije, tokom koje je ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula iz 19. vijeka pretvoreno u butik hotel Mamula Island, ovaj jedinstveni hotel-ostrvo u drugoj polovini septembra ušao je u period postepenog otvaranja u okviru kojeg organizuje posjete mještana, kulturnih i javnih poslenika, novinara i svih građana. U naredna dva mjeseca, kroz kulturne događaje, organizovane ture i obilaske, dane otvorenih vrata, ponuda ove izuzetne destinacije nadomak Herceg Novog biće predstavljena Novljanima, stanovnicima Bokokotorskog zaliva i drugih krajeva Crne Gore.

Koncertu su prisustvovale javne ličnosti iz svijeta umjetnosti i kulture, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Samih Saviris (Sawiris), osnivač kompanije Orascom Development Holdinga koja je zakupila Mamula Island i uz pažljivu rekonstrukciju transformisala u boutique hotel.

Izvršna i umjetnička direktorica Operosa Opera Festivala, Katrin Hataja (Katherine Haataja), ocijenila je da je Mamula Island savršeno okruženje za Operosa Festival koji predstavlja klasičnu muziku i operu u okviru internacionalnih koprodukcija, operskih koncerata i gostovanja, kroz saradnju operskih talenata u usponu koji dolaze iz regiona i renomiranih međunarodnih gostujućih umjetničkih direktora.

„Zahvalni smo na prilici da učestvujemo u ovoj posebnoj operskoj večeri koja označava otvaranje vrata Mamula Island ka svijetu umjetnosti i muzike. Zajedno slavimo prvih deset godina Operosa Montenegro Opera Festivala. Vjerujem da je naše partnerstvo sa Mamula Island u ovom kulturnom poduhvatu značajno i u lokalnom i u globalnom kontekstu, i nadam se da će Operosa festival naći svoje mjesto među manifestacijama od nacionalnog značaja u Crnoj Gori“, rekla je Katrin Hataja dodajući da se Operosa već deset godina odvija na tvrđavama Herceg Novog.

Operski sopran Nataša Jovović istakla je zadovoljstvo što je dio prvog kulturnog događaja kojim se obilježava posljednja faza transformacije Mamule Island.