Puno neiskorišćenih mogućnosti na Orjenu, samo rijetki uživaju u zimskim čarolijama

Ideja o valorizaciji Orjena za zimske sportove je davnašnja, ali izostaje volja i akcija da se ona osmisli i realizuje. U međuvremenu, Orjen pohode samo rijetki zaljubljenici u planinu.

Jedna od mogućnosti je i klizanje na Orjenskoj lokvi na kojoj je proteklog vikenda uživala grupa mališana i odraslih. Tu čaroliju su ovjekovječili iz PK Subra, a njihov član, Marinko Peruško, priča za Novski portal da na Orjenu nema dovoljno snijega. Zato zaleđena lokva čini lijepo klizalište.

“Danas je -3 stepena na Orjenu. Snijega trenutno nema, možda nešto leda po sjevernim stranama. Snijeg nema podloge da se zadrži, jugo ga razduva. Prošle sedmice su noćne temperature bile do -10, a dnevne su se jedva penjale iznad nule”, kaže Peruško.

Izletnici, mada ne brojni, i dalje se oduševljavaju Orjenom. Kada Žabljak nije bio tolika atrakcija, bio je to Orijen. Novljanima se izgleda više ne planinari mnogo po Orjenu, ili šeta i skija sniježnim stazama kao nekada. Od svih posjetilaca ima ih najmanje, primjećuje Marinko Peruško.

“Posjeta Orjenu je dobra, ali Novljana ima najmanje. Većina gostiju je iz okruženja, ima dosta Dubovčana i Trebinjaca. Uglavnom, to  zavisi i od vremenskih uslova. Prošle sedmice je bilo 30 do 40 posjetilaca. Kada je Dom na Orjenskom sedlu otvoren, obavijestimo na društvenim mrežama, pa su rekreativci  dobrodošli.”

“Cijena noćenja u Domu na Orjenskom sedlu je 8 eura, sve sobe su zagrijane. Potrebno je samo donijeti svoju posteljinu. A u cijenu ulazi i korišćenje kuhinje. Objekat ima funkcionalnu tehničku vodu”, objašnjava Peruško.

Prije par godina je asfaltiran veći dio puta ka planini. Međutim, problem pravi manja dionica koja vodi do planinarskog doma.