Sajam u Beogradu: Gosti iz Srbije prvi po broju noćenja u Crnoj Gori

Foto: NTO CG

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u saradnji sa resornim Ministarstvom učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, od 22 – 25. februara.

Sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, NTO CG predstavlja cjelokupnu  turističku ponudu Crne Gore za naredne mjesece i predstojeću ljetnju turističku sezonu.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja, Vladimir Martinović, koji predvodi delegaciju kazao je da je ovo jedan od ključnih događaja za promociju turističkih destinacija. Pruža odličnu platformu za umrežavanje sa stranim partnerima, te je prilika turističkim agencijama i privredi za promociju.

Region ostaje vrlo važno tržište za Crnu Goru kao turističku destinaciju, jer je riječ o tržištu sa kojeg godinama imamo najbrojnije turiste, što dokazuju statistički podaci, naglasila je direktorica NTO CG, dr Ana Tripković Marković.

Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT, gosti iz Srbije su na prvom mjestu po broju dolazaka i ostvarenih noćenja.  Sa preko 180 hiljada turista u kolektivnom smještaju tokom 2023. godine imali smo 56% više turista u odnosu na rekordnu 2019. godine. Time su gosti iz Srbije učestvovali sa čak 14% u ukupnoj sturkturi gostiju u kolektivnom smještaju. Ovi podaci nam govore da moramo imati poseban pristup pri promociji na ovom tržištu“, kazala je Tripković Marković

Ona je istakla da je posjećenost tokom sajma bila odlična, te da NTO CG pored sajamskih nastupa očekuje intezivan period promotivnih aktivnosti, koje uključuju i digitalne kanale promocije.

 Direktorica Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, je ukazala da se veliki broj građana te Republike odlučuje za odmor u Crnoj Gori zbog toga što se osećaju vrlo prijatno.

„Činjenica je i da veliki broj Crnogoraca često dolazi u neku od destinacija u Srbiji. Vjerujem da su naši dobrosusjedski odnosi i prijateljstvo glavni aduti za porast interesovanja turista iz Srbije za Crnu Goru“, kazala je direktorica TOS

Međunarodni sajam turizam u Beogradu predstavlja vodeći turistički sajam u Jugostičnoj Evropi, okuplja oko 400 izlagača iz preko 25 zemalja, sa preko 30 hiljada posjetilaca.

Pored NTO CG, na štandu Crne Gore izlažu i strateški partneri NTO CG nacionalna avio kompanija Air Montenegro i kompanija One Montenegro, Skijališta Crne Gore i lokalne turističke organizacije Kotora, Tivta, Ulcinja, Podgorice, Žabljaka, Kolašina, Andrijevice, Bijelog Polja, Mojkovca, Šavnika, Berane i Gusinja, kao i turistička privreda.