Sanacija Potkovičaste kule i bastiona Svetog Jeronima

Foto: Služba za informisanje OHN

Predstavnici lokalne uprave obišli su Potkovičastu kulu i bastion Svetog Jeronima čime su najavili da će Opština nastojati što prije da valorizuje kulturno-istorijske spomenike u Starom gradu i osmsiliti novu turističku pješačku turu.

Predstoji izrada konzervatorskog projekta kao preduslov za rekonstrukciju Potkovičaste kule. Resorno Ministarstvo je ove godine odobrilo oko 50 hiljada eura za konzervatorski projekat Potkovičaste kulu i čišćenje i adaptaciju bastiona Svetog Jeronima, na kojem je danas paviljon Trnovac, odnosno Gradska muzika. Ostatak sredstava za projekte sa kojima je Opština aplicirala još 2018. godine, biće obezbjeđen iz opštinskog budžeta.

Potkovičastu kulu i bastion Svetog Jeronima obišli su predsjednik Opštine Stevan Кatić, potpredsjednik Mirko Mustur, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, sekretar za komunalne djelatnosti Vasilije Seferović i arhitekta i konzervator Srđan Marlović.

Predsjednik Opštine Stevan Кatić podjsetio je da u Potkovičastu kulu ne mogu ući posjetioci već 35 godina, iako ima izuzetan potencijal. Uz sugestije arhitetekte i konzervatora Srđana Marlovića na ovom starom zdanju predstoje arheološka istraživanja i konzervatorski radovi.

– Usvojena su i određena rješenja ambijentalne rasvjete, pa će kroz mjesec ili dva taj dio posla biti okončan, kako bi grad bio osvjetljen na pravi način, što je nedostajalo da istaknemo svaki detalj naših tvrđava i Starog grada – kazao je Кatić.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo kazala je da će poslije adaptacije Кanli kula biti povezana preko prolaza sa Potkovičastom, a odatle sa Trgom Belavista, skalama Marka Vojnovića do tvrđave Forte Mare.

– Cilj je da se konačno urade određene intervencije u zoni Starog grada, kako bi Novljani bili svjesni onog potencijala kojim raspolažu, a koji je u prethodnom periodu, moram da kažem, bio zanemaren – priznaje ona.

Potkovičasta kula je za sada očišćena, završeni geopodloga za izradu projekta, i statički proračun. Uslijediće postavljanje dvije sonde.

Projekat sanacije bi trebalo da bude završen do kraja godine i dostavljen Upravi za zaštitu kulturnih dobara radi saglasnosti.

Arheološki nadzor obavljaće Radmila i Đorđe Ćapin.

Prema navodima Marlovića, Potkovičasta kula nalazi se na statički najsigurnijem dijelu grada. Njena struktura rađena je gašenim krečom, cijela zidna masa je kalcifikovana i ponovo je pretvorena u stijenu – obrazložio je Marlović.

Međutim, bastion Svetog Jeronima se nalazi na istorijskom klizištu, pa je gradnja zabranjena još u vrijeme Mletačke republike. Tu je neophodna staička sanacija, po mišljenju Marlovića.

On sugeriše da treba sagledati čitav prostor od Potkovičaste do Кanli kule, kome je takođe potrebno uređenje, jer Herceg Novi je jedna fortifikaciona monolitna cjelina.