Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije nudi stručnu pomoć bokeljskim privrednicima

Foto: Služba za informisanje OHN

U susret ljetnjoj sezoni resorni opštinski Sekretarijat je spreman da pruži stručnu pomoć pri udruživanju privrednika u Herceg Novom, kao i pri formiranju regionalnih klastera u Boki kotorskoj.

Sekretar za ekonomski razvoj, turizam i investicije, Nenad Vitomirović, u ime ovog resora, poziva sve zainteresovane iz lokalne biznis zajednice, one koji se bave ugostiteljskom djelatnošću, poljoprivrednike i trgovce, na koordinisano djelovanje i uspostavljanje međusobne saradnje.

S obzirom na aktuelna dešavanja u Evropi, crnogorski turizam je direktno pogođen i pitanje je u kojoj mjeri možemo računati na istočno-evropsko tržište (gosti iz Ukrajine i Rusije su lani u Crnoj Gori ostvarili 21.3% ukupnog broja noćenja i činili su 15.8% od ukupnog broja turista).

Zato Vitomirović smatra da se treba fokusirati na tržišta na kojima smo već prisutni, a koja, kada se uzmu u obzir sve okolosti, imaju najveći potencijal za rast potražnje za naš turistički proizvod. To se odnosi na Češku, Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Francusku, Veliku Britaniju, Njemačku, Austriju i Norvešku.

Statistika ukazuju na to da su za turiste sa istočno-evropska tržišta najpopularija evropska odredišta Grčka i Turska. Treba imati u vidu da, kako bi nadomjestile nedolazak gostiju iz Rusije i Ukrajine, ove i mnoge druge “turističke”zemlje su pokrenule jake marketinške kampanje, navodi novski sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije.

– Zato nam je potrebna intenzivnija promocija u regionu, prvenstveno u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, i više nego ikada je nužno uspostavljanje tijesne saradnje između lokalne privrede i samouprave. Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi će učestvovati na sajmovima turizma u regionu kako bi dali dodatni podstrek promociji našeg grada, a Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije, poziva našu biznis zajednicu da se udruže i delegiraju predstavnike koji će sa nama tokom cijele godine na dnevnom nivou pratiti razvoj situacije kako bi pravovremeno i zajedno reagovali na nadolazeće probleme – naglašava Vitomirović.

Uspostavljanje privatno-javnog dijaloga, kao i inputi iz realnog sektora privrede će biti od velike pomoći Sekretarijatu pri identifikaciji prepreka sa kojima se susreće naša biznis zajednica.

Novski privrednici, hotelijeri i ostali ugostiteljski djelatnici, poljoprivrednici i trgovci mogu svoje inicijative, predloge i sugestije slati na mail adresu nenad.vitomirovic@hercegnovi.me, ili na istu adresu zakazati prijem u prostorijama Sekretarijata u vrijeme prijema stranaka.