Sezona na pragu, pripreme u jeku

Niti jedna turistička sezona nije do sada bila spremna onako kako bismo željeli. A hoće li ova u Herceg Novom?  Je li moguće uopšte dati objektivan odgovor?

Svi koji su direktno ili posredno uključeni u pravljenje turističkog kolača, tvrde da dali sve  od sebe da privuku i usluže goste. A onda počinje nabrajanje starih boljki: loši putevi, gužve, malo parkinga, trotoara, urbanistički pritisak na zelene površine i prostor, narušavanje životne sredine, sporost administarcije u obezbjeđenju radnih i drugih dozvola, nedostatak radnika….

Generalno Herceg Novi, tačnije Igalo trebalo bi da od ove sezone dobije novu kvalitetniju promenadu uz obalu. Rekosntrukcija šetališta je pri kraju i trebalo bi, kako je i planirano da bude završena do juna, kaže nam direktor Agencije za razvoj i izgradnju Herceg Novog, Aleksandar Kovačević.

Obnova Omladnskog parka, ipak, će ostati za period nakon sezone. No, nakon brojnih infrastrukturnih radova i popločavanja taj dio Igala, sa novim platoom ispred Pošte, “utapajućim” stubićima za protok vozila, dobiće i novo zelenilo. Biće zasađene palme vašingtonije.

Privodi se kraju i posao na rekostrukciji stepeništa Luke Matkovića, dodaje Kovačević. Ono povezuje Karaču sa donjim putem i “Plažom”, ali uređuju i drugi lokaliteti, poput stepeništa podno starog “Rudnika”. Sve prati  ogroman problem sa tenderima i izvođačima radova. Tako za ovu sezonu neće stići rekonstrukcija glavnog stepeništa koje vodi od Gradske luke do Trga Nikole Đurkovića. Ostaje i želja da se obala i centar grada povežu pokretnim stepeništem ili panoramskim liftom.

“To je bio plan, ali to staro i uglačano stepenište zahtijeva i posebne konzervatorske uslove”, kaže Kovačević.

Trebalo bi i da budu obnovljene turističke table, koje su omiljena meta vandala, išarane i izblijedile. Uređenje gradskih fontana i javnih česmi takođe prate nasrtaji destruktivnih pojedinaca, koji ih stalno skrnave.

“Umivanje”  grada  svakako treba ubrzati, jer majski praznici su nas već “opomenuli” koliko smo (ne)spremni za dočekamo odjednom preko 10 hiljada turista, a u sezoni i tri puta više.

Rijetko koja plaža je spremna za kupače, iako je trebalo da ih zakupci otvore još 1. maja. Morsko dobro je aneksima ugovora izašlo u susret starim zakupcima, odložilo nove tenderske uslove i prilagodilo cjenovnu politiku , tražeći novac unaprijed odnosno bankarske garancije. Administracija i praznici su uzrokovali da se sve oduži, pa bi tek od 1. juna zakupljena i javna kupališta i plažni barovi  na hercegnovskoj rivijeri mogli regularno prihvatiti goste.