Školjke u igalskom plićaku prečišćavaju more, ali skupljaju ih za suvenire, nakit…

Pravi morski ukrasi kriju se u blatnom, ljekovitom pjesku 9000m kvadratnih plaže u Igalu. Zimska oseka otkriva pjeskovito dno plićaka u kome se nalazi pregršt sitnih, romantičnih školjki i pužića.

To najviše privlači djecu, ali i starije. Jedna penzionerka iz Bara sve vrijeme poslije terapija u Institutu Igalo koristi da štapom prebira po pjesku i vadi školjkice.

To joj je zanimacija, ali biće i lijep poklon za unuke. Zajedno će praviti kutije i nakit od školjki. To će ponuditi turistima kao suvenir s ljetovanja, priča nam ova Baranka koja uživa na Blatnoj plaži. Nema vjetra, bonaca je, a martovsko sunce grije.

Školjke su odličan prečistač mora, ali da li ste znali da su ponegdje na dalekim ostrvima nekada služile i kao sredstvo plaćanja? Naravno, najviše su vrijedile bisernice. Ima ih i u našem Jadranu!

U egzotičnim krajevima i danas umjesto na tanjuru hranu služe u školjkama, što još nijesmo vidjeli na našoj obali.

Zato gledamo svake godine uoči kupališne sezone tzv. prihranjivanja plaža, srećom do toga još nije došlo u Sutorini, odnosno igalskoj Blatnoj plaži. Stručnjaci kažu da je to zapravo organizovani ekološki zločin. Nasipanjem hiljade kubika kamena i pijeska povećava se površina plaža, ali narušava biodiverzitet.

U svakom slučaju lijepo je ovih dana vidjeti ove sitne ukrase kako su izronili iz mora u Igalu, saznati nešto o malakologiji, ponijeti ih kući, dati mašti na volju, napraviti naušnice, ogrlicu, okvir za fotografiju …