SP: Sjajni Dukić 30, a Marković 60.

Foto: Sa ranijih takmičenja

U Meksiku je završeno je Svjetsko prvenstvo u jedrenju, u olimpijskoj klasi ILCA 7, a zlatnu medalju je osvojio Žan Baptist Bernaz iz Francuske. Drugi je bio Pavlos Kontides sa Kipra, bronzu je osvojio Filip Jurišić iz Hrvatske. Crnogorski jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković su zauzetli 30. i 60. poziciju.

– Oba naša takmičara su završili u zlatnoj grupi, što je bio i naš prvi cilj. S obzirom, da su pripreme kasnile zbog finansijskih razloga, možemo biti zadovoljni sa ispunjenim ciljem –  kaže za Novski portal, selektor Iko Klakor.

Na planetarnoj smotri Dukić i Marković su sjajno jedrili u Meksiku, zajedno stigli do finalne, odnosno zlatne grupe. Milivoj je bio blizu plasmana u TOP 20, a Ilija blizu plasman u TOP 40, ali im je posljednjeg dana ponestalo snage i koncentracije. Ipak, u konkurenciji 126 najboljih jedriličara svijeta, ostvarili su ogroman uspjeh.

Naredno takmičenje su Mediteranske igre gdje treba očekivati dobar plasman naših takmičara u borbi za neku od medalja, dodaje Klakor:

– Poslije Mediteranskih igara je Svjetsko juniorsko, gde će učestvovati Ilija Marković kao jedan od favorita za visoki plasman. Posljednje veliko takmičenje Dukića i Markovića ove godine je Evropsko prvenstvo u Jeru ( Francuska), koje će se održati sredinom novembra –  navodi Klakor.

Ovaj visoki plasman našim takmičarima je donio dosta bodova na ISAF rang listi, tako da se u Jedrličarskom savezu Crne Gore, poslije Meksika, nadaju da će imati dvojicu među 50 jedriličara svijeta, od preko 1000 koliko se nalaze na listi.