Sva lica i predjeli Vojislava Voja Kilibarde (1978–2023), izložba posveta umjetniku

Izložba “Lica i predjeli“, autora Vojislava Voja Kilibarde, biće u organizaciji Guitar Art Festivala priređena u Beogradu 15. maja, u 17:30 u Kući legata Petra Lubarde.

Izložba je planirana još 2022. na inicijativu prijatelja: istoričarke umjetnosti Ljubice Lazić, hercegnovske galeristkinje Ljiljane Marinović i novinarke Vitke Vujnović. Sve pod “dirigentskom palicom“ Boška Radojkovića, direktora beogradskog GAF i hercegnovskog GASF – u segmentu Guitar Visual Art, i što je važnije festivala kojeg je Vojo izuzetno volio.

Ostavivši iza sebe ogromno nedostajanje, akademski slikar, dizajner, programski urednik za likovnu umjetnost, organizator u Herceg festu, Vojo nas je napustio, ali od izložbe prijatelji nisu odustali. Tako je ona postala posveta sjajnom umjetniku, velikom prijatelju, čovjeku koji je umjetnost stavljao iznad svega, poručili su uz najavu izložbe.

Pred hercegnovsku izložbu na GASF 2023. godine zabilježili su njegove poruke. U ime sjećanja, svih nas na uvijek osmjehnutog čovjeka koji je znao da se lijepoj riječi, susretu, uspjehu raduje kao malo dijete, te poruke navode kao najavu beogradske postavke.

“Prija kada neko drugi prepozna šta sam to htio da kažem i pokažem. Ja se godinama u umjetnosti rukovodim Lubardinom mišlju “Ja sam ja i svijet stvaram po svojoj volji“. To je čitljivo jednako iz velikih formata ulja na platnu, iz minijatura, fotokolaža, pozorišnih plakata i rješenja za korice knjiga dramskih tekstova koje je objavilo Hercegnovsko pozorište. Volim što je ta lepeza onoga što sam radio široka i što je podrazumijevala u nekim dijelovima timski rad, mislim prvenstveno na plakate i knjige.“

Za izložbu “Lica i predeli“ odabrane su samo slike rađene uljem na platnu.

“Publika posebno voli moja ulja na platnu, a ja sam sklon da uvijek istražujem…“ Odgovorio je Vojo i na pitanje zašto iz široke porodice hercegnovskih festivala izdvaja baš GASF.

“Herceg Novi slovi za grad festivala i on to i jeste a Guitar Art Summer Fest je jedan od onih koji su se u potpunosti saživjeli sa gradom. Na beogradskom festivalu, direktor je takođe Boško Radojković, nikada nije izostalo predstavljanje Herceg Novog, Herceg Novi je uvijek dobijao najbolje od beogradskih programa. To je odnos poštovanja koji je prerastao u prijateljstvo. GASF se brižljivo planira, profesionalno realizuje, programi su poznati mjesecima prije početka festivala. U takvom odnosu, a uz taj sjajni festivalski segment Guitar visual art saradnja je lako uspostavljena, traje i stalno se unaprijeđuje.“

On je sam najbolje objašnjavao i svoj stvaralački svijet.

“Moj stvaralački svijet je krug, krug koji je stalno otvoren, stalno se širi, krug u čijem je centru čovjek, od fetusa do čovjeka koji odlazi u neke druge dimenzije, onog koji nosi teret svakodnevice ali i onog koji sanja, boljeg sebe, bolje vrijeme i odnose, od pesimiste, a svi u nekom trenutku to jesmo, do onog koji vjeruje snažno da umjetnost, dobrota ljepota mogu mijenjati svijet ili pojedinca svejedno, jer i pojedinac je svijet!“

Vojislav Vojo Kilibarda jeste bio svijet za sebe, neponovljiv, drugačiji, dragocjen, čovjek koji je svemu što je radio postavljao visoke granice, a njegova granica bila je nebo!

Prebrzo je dosegao. Nedostajanje umirujemo sjećanjem i ovom izložbom. Vjerujemo da joj se negde i on raduje, poručuju njegovi prijatelji.

Vojislav Vojo Kilibarda završio je Srednju umjetničku školu “Petar Lubarda“ na Cetinju, a diplomirao i magistrirao na ALU u Trebinju u klasi Marka Musovića, što je takođe redovno i s poštovanjem isticao. Stekao zvanje kustosa, višeg kustosa i muzejskog savjetnika. Samostalne izložbe organizovao u Herceg Novom, Novom Mestu, Trebinju, Tivtu, Somboru, Novom Sadu, Beogradu i sve ih obojio i ljubavlju prema pozorištu, izlagao na Purgatorijama, Pozorišnom maratonu, Sterijinom pozorju, Bitefu…