Turistička organizacija Herceg Novi za pet mjeseci od takse prihodovala preko 100 hiljada eura 

Godina je krenula s većom turističkom posjetom u Herceg Novom, kao i boljim prihodima od taksi i doprinosa, jer je naplata bolja.

Tako je Turistička organizacija Herceg Novog naplatila za prvih pet mjeseci oko 101.000 eura boravišne takse, potvrdio je za Novski portal iznio v.d. direktor Đorđe Stanojlović. Boravišnu taksu plaćaju gosti i ona iznosi 1 euro po Odluci iz 2019. godine.

Naplata je veća i u odnosu na tu rekordnu godinu oko 30%, pa Turistička organizacija za sada bilježi rekordan iznos od boravišne takse.

Ukrajinci najbrojniji

Najviše gostiju koji borave u Herceg Novom su stranci, čak 82%. Preko 60% je iz Rusije i Ukrajine, a oko 30% iz Srednje i Zapadne Evrope. Manji procenat posjetilaca je iz Velike Britanije i Izraela, navodi Stanojlović. Objašnjava i kako su to najbrojniji Ukrajinci, uprkos tome što se u njihovoj zemlji vodi rat:

– Najviše je Ukrajinaca jer oni prvi mjesec boravka moraju da plaćaju boravišnu taksu i vode se kao turisti, a nakon toga postaju rezidenti ili dobijaju izbjegličku potvrdu – navodi Stanojlović.

Turistička organizacija završila je sa promotivnom kampanjom u Srbiji, privodi kraju je i prezentaciju u BiH, gdje su planirane posjete većih gradova, Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Trebinja i Mostara.

Fiskalizacija zatekla izdavaoce

Zakonska novina da su izdavaoci u domaćinstvima, kao i hotelelijeri u obavezi da fiskalizuju poslovanje i izdavaju račune gostima, sve je ove godine zatekla.

– To je procedura koja je došla iz Ministarstva ekonomskog razvoja. Proces registracije traje nekoliko dana i nema opravdanja da se to ne uradi, iako je nezgodna situacija u koju su dovedeni izdavaoci. Možda je trebalo ranije misliti o tome. Registracija se obavlja preko Poreske uprave, a mi smo tu kao servis da preko biroa informišemo izdavaoce smještaja ako im je nešto nejasno – kaže Stanojlović.

Članski doprinos

Biće više novca ove godine i od članskog doprinosa Turističkoj organizaciji. Plaćaju ga svi koji na bilo koji način učestvuju u turizmu, odnosno oko 90% privrede u gradu, ističe naš sagovornik.

– Članski doprinos se plaća po etapama, to je bila opštinska procedura, sada se naplaćuje paušalno, umjesto dosadašnjeg po prometu u toku godine. Mi očekujemo povećanu naplatu članskog doprinosa – ističe Stanojlović.

Podsjetimo da je prošle godine dopunom opštinske Odluke o visini, načinu obračunavanja i plaćanju članskog doprinosa Turističkoj organizaciji privreda bila oslobođena plaćanja u periodu kada nije obavljala djelatnost.

Predviđeno je da 60 odsto sredstava članskog doprinosa bude usmjereno lokalnoj turističkoj organizaciji, dok je 40 odsto namijenjeno Nacionalnoj.

Lokalni javni prihod je i turistička taksa, od koje privrednici i preduzetnici 40% uplaćuju na račun budžeta Opštine Herceg Novi, 40% na račun Turističke organizacije, a 20% na račun Nacionalne turističke organizacije.