U četvrtak otvaranje 57. Hercegnovskog zimskog salona: “Život je detalj”

“La Vie est un Détail – Život je detalj”, naziv je 57. Hercegnovskog zimskog salona, koji će biti otvoren u četvrtak u Galeriji Josip Bepo Benković u 19 sati.

Čast da bude selektor ovog, za crnogorsku kulturu, izuzetno važnog likovnog salona, pripala je dr Nikoli Markoviću.

“Imao sam i obavezu da osmislim temu kojom bi se usmjerio izbor radova recentnih domaćih i stranih autora za njegovu postavku. Nakon dugog promišljanja opredijelio sam se za ovu sintagmu o životu i onim njegovim malim stvarima i trenucima koji ga čine velikim. Time sam želio da na ovoj izložbi upravo tim detaljima kao i našem odnosu prema njima, svojevrsnom poetikom malih stvari, učinimo vidljivim jednu osjetljiviju stranu života, koju zbog dinamike ritma savremenog doba često zapostavljamo. Zbog toga je postavka ovogodišnjeg salona posvećena upravo naglašavanju samostalne cjelovitosti i značaja koji detalj kao kreativno doživljena cjelina može i treba da posjeduje u jeziku svake iskreno stvarene umjetnosti”, naglašava u katalogu Marković.

Podsjeća da život ovog salona u trajanju od 57 godina možda nekom jeste mali kao detalj na svjetskoj kulturnoj sceni, ali je zato “na našoj crnogorskoj pozornici kulture sigurno izuzetno velik i važan ”detalj” i to baš onaj koji često i presudno utiče na cjelinu kojoj pripada”.

Marković dodaje da svako od nas na putu upoznavanja svijeta umjetnosti, ranije ili kasnije poželi da se približi dubini kosmosa.

„Upravo tada se najlakše može osjetiti da je sve samo jedan divan detalj božanske cjeline kojom pulsira život i kada mu se najmanje nadamo. Cjeline u kojoj je malo veliko i veliko je malo. Cjeline kojoj svi pripadamo. Cjeline smisla umjetnosti i našeg trajanja u njoj. Zato budimo na tom putu ljubavi ka Životu i svim njegovim detaljima svjesni da je sve tren jedne vječnosti i njenog beskraja, u kojem trajemo hiljadama godina kao u jednom jedinom treptaju kojim se svaki dan okupani snom iznova budimo, nesvjesni ljepote tog uvjek novog početka“.

Baš zato smo i ovim povodom svi zajedno tu da slavimo život,njegove tajne i radosti koje nam donosi, ako mu shvatimo i prepoznamo znakove pored puta, njegove bogove malih stvari, njegovo lice bezuslovne ljubavi, uvjek skriveno od onih koji mu se ne približe dovoljno, navodi selektor.

Jer, ako smo tu da smisao života osjetimo dokučimo i volimo, onda moramo zastati pred njegovim veličanstvom Detaljom kao posebno važnim adutom mnogih naših odluka, radosti i kajanja, kaže on.

Ocjenjuje i osjeća da su sjajni stvaraoci svojim radovima uspješno dali puni doprinos boljem poimanju, razumijevanju i prepoznavanju svih navedenih vrijednosti koje detalj ima i nosi u životu svakog od nas.