U Herceg Novom zajedno reprezentacije Crne Gore i Norveške u podvodnom ribolovu

Neobičan martovski susret na novskom Škveru. Vedra, nasmijana lica nakon višesatnog ronjenja i podvodnog ribolova ženske reprezentacije Norveške i muške reprezenatcije Crne Gore u podvodnom ribolovu.
Proteklih deset dana u Herceg Novom je boravio tročlani ženski tim Norveške u podvodnom ribolovu, predvođen našom Lidijom Vukić, prvom ženom u istoriji muškog i ženskog podvodnog ribolova u Skandinaviji koja je ušla u TOP 10 lani na Svjetskom prvenstvu u Španiji.
Uskršnji odmor u Norveškoj Lidija iskoristila da dođe u Crnu Goru, da roni u hercegnovskom zalivu i trenira. Jer, vodiće norvešku reprezentaciju na euro-afričko takmičenje krajem maja u Tursku.
“Tamo su slične riblje vrste kao u našem moru. Nemamo ih u Norveškoj. Članice tima su htjele da dođu sa mnom da treniraju tehnike koje ćemo morati da primijenimo u Turskoj, kao i da upoznaju riblje vrste, ali i Crnu Goru. Svakako sam planirala da se vidim sa svojim društvom ovdje. Došla sam na ideju da se povežem sa Savezom za podvodni ribolov Crne Gore  i tek osnovanom reprezentacijom u podvodnom ribolovu. I oni će prvi put učestvovati na jednom međunarodnom takmičenju,  u Turskoj”, priča za Novski portal Lidija.
Tako je dogovoreno zajedničko ronjenje. Bilo je više od treninga.“Imali smo solidne uslove, sigurnost, uprkos valovima. Ronili smo oko Škvera, Mamule… nismo išli daleko. Imali smo i dobar ulov, a poslije u restoranu ručak za nas osmoro, uz druženje i korisnu razmjenu iskustva, ideja…”, zadovoljna je Lidija.
Ona posljednje dvije godine nastoji intezivno da razvije ovaj sport u Norveškoj i najviše je zaslužna za aktiviranje ženskog nacionalnog tima. Žali što i Crna Gora nema svoju reprezentaciju i drago joj je što je konačno formirana muška.
Kao kapitenki norveške ženske postave važno joj je da su njene koleginice trenirale u znatno toplijem moru i stekle nova znanja, uoči važnog nadmetanja u Turskoj. Ali kao Crnogorki drago joj je što je uspjela da turistički promoviše našu zemlju. Vrijeme su iskoristile da obiđu više mjesta u našoj zemlji, da upoznaju ljude, posebno hercegnovske triatlonce, Lidijine drugare sa kojima je mnogo puta bila na takmičenjima i treninzima.
Norvežanke, Ashild Dybdal  i Elisabeth Hellerdal Fosstveit, nam oduševljeno pričaju o boravku u Crnoj Gori.
“Herceg Novi je divan grad, vrijeme toplo, obilšli smo Stari grad, trenirale u toplom moru, mada je bilo dana sa dosta vjetra, ali jednog dana smo uspjele  dva puta da zaranjamo. Potpuno je drugačije podmorje, s više stijena  nego u Norveškoj  i druge su vrste ribe. Mada u Norveškom moru ima više ribe. Proveli  smo divnih deset dana, družeći se s prijatnim ljudima, pokušavajući i da govorimo crnogorski”, priča Ashild.
Testiranje  sosptevnih granica, glavni joj je motiv da se bavi ovom sportskom disciplinom. Privlači je i dodir s podmorskim svijetom i to što može da izabere ribu koju će uloviti, a onda pripremiti i jesti.
Na pitanje koliko je ovo opasan sport, Ashild  kaže:
“Pa i biciklizam je opasan, svaki sport na neki način. Ako ronite, zdravi ste, sigurno je. Ronim dvije godine i nadam se da ću nastaviti”.
I Elisabeth dodaje da je joj se Crna Gora veoma dopala.
“Obala me podsjeća na zapadnu obalu Norveške, ali ovo je bolja verzija, more je bistrije i toplije. Ronjenje je bilo izazovno, nije bilo lako uhvatiti ribu. Nekako je riba ovdje brža, pametnija nego u Norveškoj. Kao da osjete opasnost i bježe i baš mi je bilo teško uloviti neki primjerak. Premalo nam je bilo deset dana boravka, trebalo nam je bar mjesec”, priča kroz osmijeh Elisabeth.
Obećava da će sigurno doći opet, a onda će obići sjever Crne Gore i sve planine.