U Igalu završava potpisivanje peticije za spas Institita, o tome kako dalje na skupu 26. septembra

U okviru kampanje „Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan”, najavljeno je završeno potpisivanje peticije za spas Instituta na šetalištu ispred Prve faze Instituta, večeras od 18:00 do 21:00 sat.

Potpisivanju peticije prisustvovaće predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Sindikalne organizacije Instituta i Opštine Herceg Novi, koja preduzima svakodnevne aktivnosti u borbi za očuvanje naše najznačajnije rehabilitacione ustanove.

Opština Herceg Novi poziva sve građane i građanke, kao i goste i korisnike usluga Instituta, da u što većem broju svi zajedno daju podršku radnicima i glas za spas Instituta Dr Simo Milošević.

Kampanja „Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan“, koju je pokrenula USSCG uz podršku Sindikalne organizacije Instituta i Opštine Herceg Novi traje od početka avgusta u  crnogorskim gradovima, a peticiju je do sada potpisalo preko 15 000 njih.

Kompletni podaci i rezultati kampanje biće objavljeni 26. septembra  kada će biti održan tematski sastanak, najavili su iz Unije slobodih sindikata.  Na taj skup, na kom bi trebalo da se usaglase i odrede  kratkoročne i dugoročne smjernice za dalje djelovanje Institiuta pozvani su predstavnici  tog AD, kao i svih onih koji odlučuju i bave se kompanijom.

Do sada se iskristalisao jasan većinski stav da Institut Igalo treba sačuvati  u stopostotnom državnom vlasništvu. Mada, zbunjuje  nedavna hitna telefonska sjednica  Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore , na kojoj je izmijenjena odluka o planu privatizacije za 2023. godinu. Ta odluka predviđa da će u ovoj godini  započeti priprema i sprovođenje javnih tendera za privatizaciju pet preduzeća, među kojima i Instituta „Dr Simo Milošević“ u Igalu.

Tender, opet, šesti put? I prodaja državnih 215. 954 akcija i/ili dokapitalizacija Instituta, odnosno 56, 48 %  akcijskog kapitala Društva uz obavezu da realizuje investicioni program i/ili dokapitalizacija?!