U Lazure Marina&Hotel očekuju hitno reagovanje Opštine u regulisanju saobraćaja kroz rizort

Do kraja ove sezone projekcije u rizortu Lazure u Meljinama su ostvarenje dolazaka 30 hiljada gostiju, od toga 5000 djece. To su visokopaltežni gosti koji imaju sav komfor, ali, na žalost, ne i bezbjednost.

Otkako su nedavno otvorili novo hotelsko zdanje sa 5 zvjezdica preko puta renoviranog starog Lazareta, u kompaniji „Lazure Montenegro“ doo svakodnevno strijepe za sve korisnike usluga hotela i marine, kao i za lokano stanovništvo.

Ulica Braće Pedišića prolazi kroz rizort, dvosmjerna je, sa jedne strane su parkirani automobili, a sa druge direktno na izuzetno prometnu cestu izlaze gosti rizorta.

Uprkos činjenici da su postavljene tri ležeće prepreke, vozači ne usporavaju, voze brzo, nervozno i neoprezno… Ugroženi su svi. Danas smo prisustvovali situaciji kada je kamionet zakačio kola francuskih gostiju.

Umjesto da bude pješačka zona u dužini od oko 200 m, ovaj dio ulice je veoma prometan i dijelom pretvoren u parkiralište.

– Ovo je čisti hazard i pitanje je dana kada će se nekome nešto desiti, kao nedavno jednom gostu, koji je srećom dobro prošao, pa nije htio da zove policiju ili traži odštetu. Već nekoliko puta smo se obraćali nadležnima u Opštini – kazali su Novskom portalu u kompaniji.

Put je u opštinskom vlasništvu, prolazi između dva hotelska zdanja, saobraćanje je skučeno i rizično, objašnjava dalje direktor Hotela Lazure, Branko Putnik.

– Radi se ne samo o našim gostima, nego i o ovdašnjoj djeci, koja stalno prolaze, koriste naše bazene, školice plivanja…Neki dan smo imali defile maturanata. Ozbiljna je situacija i bukvalno kao da nesreća čeka da se desi. Imali smo već par incidenata. Kao odgovorna kompanija apelujemo da se reaguje. Postoje modeli rješenja. Može se ulica zatvoriti tokom sezone da bi se povećala bezbjednost, što bi bilo najbolje. Ovako ne šaljemo dobru sliku ni o nama niti o gradu – kaže nam Putnik, ukazujući kako je Perast riješio sličan problem.

Dopisi Opštini za sada bez odgovora

S obzirom da se radi o javnom interesu iz Lazura su poslali dva dopisa, posljednji prije mjesec, Opštini, sa više predloga kako da se prevaziđe nezgodna situacija. Jednosmjerna ulica bi samo malo ublažila opasnost.

– Ova zona je kategorisana kao eksluzivna turistička i porezi su takvi, ali ne vidimo da ima infrastrukturni tretman koji bi trebalo da je prati. Rizort je za ponos gradu i destinaciji i zato apelujemo da nadležna administarcija, sa kojom smo do sada imali odličnu sardnju, dođe, pogleda i zajedno što prije riješimo problem. Spremni smo da snosimo sve troškove. To nije sporno. Samo tražimo malo više sluha – dodaje Putnik.

Inače, osoblje i gosti rizorta imaju obezbijeđeno parkiranje u garaži u sklopu novootvorenog zdanja koje ima 104 smještajne jedinice. Parkirana vozila duž sporne ulice su u vlasništvu mještana ili onih koji dolaze sa strane.

U posljednje vrijeme situaciju komplikuju i radovi na magistrali kroz Meljine, pa se Ulica Braće Pedišića koristi još I kao alternativa i zaobilaznica:

– S druge strane, koristi se često i da bi vozači zaobišli patrolu saobraćajne policije koja kontroliše saobraćaj na magistrali. Zato bi rješenje Opštine bilo u javnom interesu i niko ne bi bio oštećen, samo bi se spriječio blizak kontakt djeteta, gosta, pješaka sa vozilima –  zaključuje Putnik.

Može li Opština brže reagovati ?

Nova opštinska Odluka o regulisanju drumskog saobraćaja je u pripremi, kazao je Novskom portalu sekretar za komunalne djelatnosti, Vasilije Seferović.

– To će biti ulica sa posebnim režimom saobraćaja, gdje se neće moći voziti većom brzinom od 10 km na čas – ističe on.

Obećao je da će se sjutra opet pozabaviti predloženim rješenjima koja bi trebalo da budu dio nove Odluke koja će se naći pred odbornicima na prvoj narednoj sjednici.

Seferović je obrazložio i da je za Opštinu preskupo tehničko rješenje postavljanje potapajućih stubova kao prepreka, jer postavili bi ih, kaže, već i na Šetalištu Pet Danica, da mogu.

Međutim, Lazure hotel je u fazi gradnje kompleksa već ugradio jedan potapajući stub na kraju Ulice Braće Pedišića, koji trenutno nije u uporabi i neće se aktivirati dok za to ne dobije potvrdu Opštine. Lazure je i sa druge strane ulice spreman u najkraćem roku izgraditi još jedan potapajući stub, kompletno o svom trošku, samo kako bi se što prije osigurala bezbjednost i poslala prava poruka da brinu o svima koji ovdje borave ili samo prolaze. Ponavljaju kako je ovo apel za osiguranje bezbjednosti svih mještana i gostiju Lazure hotelskog kompleksa, te da će na sebe preuzeti troškove da se to i osigura.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, potvrdio nam je da je upoznat koliku potencijalnu opasnost predstavlja saobraćanje ulicom Braće Pedišića u Meljinama. Takođe, vjeruje da će novom opštinskom Odlukom biti prevaziđen problem u interesu svih.

Inače, za dva dana bi trebalo opet da se uspostavi magistralom dvosmjerni saobraćaj, pa je za očekivati da kroz sami rizort Lazure bude manje prometno.