U Novom četiri puta više gostiju nego lani: Ohrabruje, ali…

Predsezona na hercegnovskoj rivijeri je dobro krenula, ako se sagledaju podaci o posjeti, jer sredinom aprila imamo registrovanih 4398 gostiju. To je, prema evidenciji lokalne turističke organizacije 428% više nego prošle godine u ovo vrijeme.

U domaćinstvima je 2297 gostiju, a u hotelima je 2101 posjetilac, što je pet puta više.

Treba imati u vidu da je vrijeme pandemije i strogih epidemioloških mjera još bilo aktuelno prošle godine, pa ovi parametri, iako ulivaju optimizam, nijesu sasvim adekvatni.

Možda bi poređenje sa 2019. godinom bilo prikladnije. Primjera radi, neki hoteli u Herceg Novom nijesu radili dvije godine, a ove su već otvoreni. Tako je Hotel Iberostar Herceg Novi u Njivicama otvoren 13. aprila i primio je prve goste.

Vladina podrška turizmu 400 hiljada eura

Programom podsticajnih mjera u turizmu za 2022, godinu Vlada je opredijelila 400 hiljada eura.

“Kada će i kako sredstva biti operativna, već je kasno za raspisivanje konkursa, sezona počinje” – skeptični su turistički poslenici u Herceg Novom.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su objasnili da program uključuje četiri mjere podrške radi obezbjeđivanja visokokvalitetnog turizma u skladu sa strateškim dokumentima.

Mjera i odnosi se na Organizovanje manifestacija/festivala za koju ukupna raspoloživa sredstva iznose 140 hiljada eura.

Mjera II odnosi se na Unapređenje kvaliteta usluga i ponude u kampovima za koju ukupna raspoloživa sredstva iznose 50 hiljada eura.

Mjera III odnosi se na Unapređenje ponude i podizanje kvaliteta usluga u ruralnom turizmu za koju ukupna raspoloživa sredstva iznose 60 hiljada eura.

Mjera IV odnosi se na Razvoj inovativnih turističkih proizvoda i usluga koji obogaćuju turističku ponudu u ruralnom, kulturnom, zdravstvenom, sportskom i drugim vidovima turizma za koju ukupna raspoloživa sredstva iznose 150 hiljada eura.

Sredstva će biti dodjeljena putem javnih poziva koje će uskoro raspisati Ministarstvo ekonomskog razvoja.