U Odjeljenju bezbjednosti Herecg Novi obilježen Dan unutrašnjih poslova: Od crnogorske Gvardije do savremene policije

Dan unutrašnjih poslova Crne Gore prilika je za svečanost u Odjeljenju bezbjednosti Herceg Novi, okupljanje službenika policije sa predsvnicima lokalne zajednice, direktorima javnih preduzeća i ustanova, ali i podsjećanje na stvaranje policijskih snaga Crne Gore i važne istorijske činjenice.

“Za vrijeme Petra II petrovića Njegoša (1830-1851) i zvanično bez prekida možemo reći da počinje istorija crnogorske policije. Na Cetinju 2. oktobra 1831. zbor crnogorskih glavara na čelu sa Petrom II Petrovićem Njegošem donio je odluku o ustanovljenju Senata crnogorskog i brdskog koji je nazvan Crnogorski senat. Senat je bio najveći sudski i upravni organ vlasti, organ centralne vlasti u staroj Crnoj Gori. Pored Senata ustanovljena je i Gvardija koja je bila sačinjena od 388 ljudi kao izvršni organ senatskih odluka. Gvardija je predstavljala vojno-policisku jedinicu, manji sud, i rješavala lokalne sporve, na nivou nahija i plemena. Uz gvardiju su postojali i perjanici, kao specijalni policijski odred koji su uz obezbjeđivanje vladike i Senata, vršili kaznenu funkciju”, osvrnuo je na poečtke istorije crnogorske policije načelnik Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, Slobodan Đokić.

Kako se razvijalo crnogorsko društvo tako su se i policijske snage usavršavale i osamrevenjavale i dobijale obrise savremenih policija tog vremena.

“I danas poslije 192 godine od ustrojstva prvih policijskih struktura poručujemo da će policija uvijek biti u službi svih građana Crne Gore i nesebično doprinositi očuvanju i sugurnosti i bezbjednosti svih građana prvenstveno plemenitim radom, ljudskošću i humanošću prema svakom čovjeku. Bezbjednost i očuvanje unutrašnjeg poretka predstavljaju temeljne vrijednosti od nastanka državnih nstitucija sve do današnje savremene Crne Gore. Sigurnost naše države je u rukama policijskih službenika, to je najveća čast ali i velika obaveza i odgovornost”, dodao je Đokić.

Kako je kazao biti službenik Ministarstva unutrašnjih poslova znači biti uzvišen iznad političke, vjerske i nacionalne pripadnosti. Biti službenik Ministarstva unutrašnjih poslova znači biti građanin svijeta, ali prije svega građanin svoje države, ustvrdio je, pored ostalog, Đokić.

Komandir granične policije Herceg Novi, Dragan Kontić istakao je da je segment granične policije od velikog značaja za samu državu,  a u Herceg Novom je to specifična jedinica granične službe koja ima puno nadležnosti sa pet graničnih prelaza.

„Tu su tri kopnena i dva lučka granična prelaza, kao i jedinica patrolnih brodova i čamaca u obezbjeđivanju granične granice na moru, kao i patrolne službe za obezbjeđenje kopnene granice sa elektronskim nadzorom za ukupnu bezbjednost. Sve su to resursi sa kojima možemo biti sigurni da će u narednom periodu kroz reformski proces izgrađivati našu službu na boljim osnovama i okolnostima”.

Kontić je rekao i da sa Hrvatskom, koja je već 10 godina u EU,  a od  ove godine i u šengen zoni, imaju odličnu saradnju, specifične kontrolne aktivnosti prema dva prelaza.

“Imamo odličnu saradnju i sa graničnom službom BiH,  na nivou mjeseca aktivnosti i sastanke. Planirana je rekonstrukcija prelaza koji nisu u dobrom stanju, tako da se očekuje izgradnja zajedničkog na Zubcima. Očekuje se i rekonstrukcija prelaza Kobila sa Hrvatskom, a sve su to preduslovi za bolji sistem i ukupanu bezbjednost svih nas“, poručio je kOntić.

I predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, čestitao je Dan unutrašnjih poslova policijskim službenicima,  naglasivši dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Odjeljenjem bezbjednosti u Herceg Novom, a posljednjih par godina je saradnja podignuta na veći nivo.

„Drago mi je što vidim direktore svih ustanova u našem gradu, jer jedino tako možemo graditi bolju i persprektivniju budućnost za opštinu  i građane. Drago mi je da je bezbjedonosna situacija u Herceg Novom na zavidnom nivou, što dugujemo kompletnom timu u gradu, kako bi se naši građani osjećali što bezbjednije“, istakao je Katić.