U Skandinaviji su ponosni na našu Lidiju Vukić, sedmu ženu svijeta u podvodnom ribolovu

Lidija vukic

Na Svjetskom prvenstvu u podvodnom ribolovu za muškarce i žene proteklog vikenda, u malom španskom gradu Laredo, naša Lidija Vukić, koja je predvodila žensku reprezentaciju Norveške, zauzela je sjajno 7. mjesto u konkurenciji 30 najboljih žena svijeta. Sa reprezentacijom te skandinavske zemlje, zahvaljujući najviše sopstvenim rezultatima, osvojila je 8. poziciju, od ukupno 13 zemalja učesnica.

Bio je to II World spearfishing championship ( women) i istorijski uspjeh, ne samo za Norvešku, nego za cijelu Skandinaviju, koja je prvi put u svjetskom podvodnom ribolovu ušla u TOP 10.

Norvešku reprezentaciju su predstavljale samo dvije članice i dva člana, pa je uspjeh tim veći.

“U timu je trebalo da budu tri člana, ali nismo imali dovoljno dobrih takmičarki da popunimo ekipu. Otišli smo za Španiju, proveli tamo sedam dana. Tri dana smo iskoristili za pretragu terena. Druge reprezentacije su bile tamo čak mjesec, ili su po tri sedmice radile pretragu podmorja. Kada smo mi došli bili su ogromni talasi, loše vrijeme i loša vidljivost. Lično nisam mnogo pretražiovala teren. Uskočila sam samo dva puta u more. Jednostavno mi nije prijalo da budem u vodi”, priča za Novski portal Lidija o neposrednim pripremama za svjetski šampionat.

Takmičenje je održano u sobotu i nedjelju i trajalo je po pet sati oba dana. Nastupilo je 13 ženskih reprezentacija, a ukupno 30 učesnica.

“Prvog dana takmičenja imala sam lošu sreću. Sve je išlo naopako. Prvih pola sata sam izgubila u talasima, zaglavila mi se šipka, mučila sam se da je izvadim. Kada sam to nakon pola sata uspjela opalila sam u jednu rupu i tu je šipka bila zaglavljena. Ostala sam bez nje. Imala sam, naravno, drugu pušku, pa sam nastavila da ronim. Na žalost, tog dana sam ulovila samo tri ribe, od kojih su dvije bile validne. Završila sam na 17.mjestu od nas 30, a očekivala sam da bar uđem u prvu polovinu ženske liste”.

Drugog dana Lidiji je sve išlo “kao po loju”, onako kako to obično biva kada zaroni s puškom i po svom instiktu traži i ulovi dobru ribu.

“U startu sam ulovila tri ribe. To me motivisalo da budem još bolja. Bilo je sreće, ali i znanja, vještine. Kada se sve to poklopilo ulov je bio fantastičan. Završila sam na drugoj poziciji od 30 najboljih žena u podvodnom ribolovu, što je fenomenalno. Ta visoka druga pozicja me je dovela do sedmog mjesta u ukupnom plasmanu”

Lidija Vukić ne krije radost i kaže da su Norveška, Finska i Danska (Švedska nije učestvovala), ponosne, jer je ona prva žena u istoriji muškog i ženskog podvodnog ribolova u Skandinaviji koja je ušla u TOP 10 na svjetskom prvenstvu.

Naravno, da smo i u Crnoj Gori ponosni na nju, a bili bismo i više da je Lidija nastupala za našu reprezentaciju. Na žalost, mi je i nemamo, jer je ona jedina žena u našoj zemlji koja se bavi podvodnim ribolovom i ronjenjem na dah.

S obzirom da više od pet godina živi u Norveškoj, dobila je i državljanstvo, pa je svoj hobi nadogradila. Zahvaljujući njoj Norvežanke su posljednje dvije godine dobile svoju kategoriju u ovom sportu, na lokalnim i internacionalnim takmičenjima u podvodnom ribolovu, te ostvaruju dobre rezultate. Lidija, koja je, inače, fizioterapeutkinja, triatlonka, postala je tako i instruktorka ronjenja i podvodnog ribolova u Stavangeru, gdje živi.

No, ljeto ne može proći bez odmora u Herceg Novom i rodnom Cetinju. Tako je bilo i ove godine. Norvežanka sa crnogorskim državljanstvom ili Crnogorka sa norveškim, svejedno, Lidija Vukić voli obje zemlje. Mada, više voli da roni i riba u našem moru, u zalivu Boke, jer toplije je, bistrije, a riba slađa i ukusnija.