U školama “odobravaju” produžetak epidemioloških mjera, roditelji skeptični

Protivepidemijske mjere u obrazovnim ustanovama i dalje treba da važe, zaključili su predstavnici Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Poručili su u saopštenju da će Institut, kao i do sada, pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa njom predlagati adekvatne protivepidemijske mjere.

Koliko je ovakva mjera svrsishodna dok su sa druge strane dozvoljene proslave, rad ugostiteljskih lokala je “normalizovan”, a u maloprodajnim objetkima skoro niko više maske i ne nosi, a u zatvorenim prostorima samo rijetki insistiraju na kovid potvrdama i maskama.

Dokaz su i aktuelni programi Praznika mimoze… Protiče sve “s anđelima”, dva koncerta na Trgu, fešta na rivijeri, maskenbali u Insttututu, književne večeri… Niko nije tražio testove ili potvrde o vakcinaciji, niti kontrolisao ili poštovao distancu. Pri tom, prema evidenciji IJZ, smanjuje se broj novoinficiranih i aktivnih slučajeva u gradu.

Kakve su reakcije u hercegnovskim školama na to da su časovi i dalje kraći za 15 minuta, a da djeca i omladina moraju pratiti nastavu pod maskama?

Odgovor na to pitanje pokušali smo da dobijemo u osnovnim i srednjoj školi. Psihološkinja najveće OŠ Dašo Pavičić na Toploj, Vanja Nuhefendić smatra da je očuvanje zdravlja djece na prvom mjestu. Podsjeća da su časovi skraćeni na pola sata da bi djeca manje vremena provodila pod maskama. Imaju, kako kaže, pritisak roditelja zbog nošenja maski, ali:

“Uspostavljen je sistem rada na dužinu časova od 30 minuta. Bilo bi potrebno vrijeme da se reorganizujemo i vratimo na dužinu trajanja časa od 45 min. Produženje bi sada narušilo uspostavljenu strukturu rada”, smatra ona.

O tome bi, kako kaže, trebalo promišljati za početak naredne nastavne godine.

Sličnog su stava i u OŠ Ilija Kišić u Zelenici. Direktorica, Snežana Mirković kaže da od prvog dana poštuju propisane mjere onoliko koliko je to moguće, opominju djecu da nose maske. Poštovanje mjera i zaštita zdravlja je prioritet:

“Za djecu bi sigurno bilo najbolje da imamo normalno trajanje časova, ali u ovakvoj situaciji vraćanje na 45-minutni čas značilo bi potpuno reorganizaciju nastavnog procesa, koju smo uspjeli da usaglasimo. Mi nijesmo imali veliki pritisak roditelja zbog nošenja maski, ali uglavnom, svi se pridržavamo mjera”, navodi ona.

Inače,u toj ustanovi u tri odjeljenja nastava se odvija kao i u periodu prije pojave korona virusa, djeca ne nose maske, uz uobičajeno trajanje časova.

Roditelji sa kojima smo razgovarali sve su više ubijeđeni da je trebalo vratiti čaove na staro, odnosno na 45 minuta, te da je besmisleno tražiti da djeca nose maske. Jer, ne drže ih pravilno na nosu i licu, ne mijenjaju ih, a virusi lako prolaze i sa njima i bez njih. Osim toga, nakon škole djeca su na javnim okupljanima i druženju potpuno bez zaštite od kovida. Usotalo, treba da stiču prirodni imunitet, jasni su neki od naših sagovornika.

Prema podacima sa sajta “Covid19 i obrazovanje”, obrazovne ustanove u Herceg Novom prijavile su da je tokom protekle sedmice 15-oro novooboljele djece i 4 nastavnika. U samoizolaciji je 44-oro djece i 5 nastavnika.