Ugostitelji mogu malo da odahnu zbog blažih kovid mjera

Povoljnija epidemiološka situacije dodatno je liberalizovala mjere u borbi protiv koronavirusa koje će važiti od 18. februara do 4. marta.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić objasnio je da se sada u restoranima dozvoljava održavanje svadbi, rođendana i drugih privatnih proslava uz posjedovanje kovid potvrda i obezbjeđivanje prostora od 10 metara po osobi.

– Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, kafeterije, hotelski restorani i slično) mogu da organizuju rad u periodu od 7 sati do jedan sat poslije ponoći uz posjedovanje kovid potvrda. Muzički program, i uživo i uz emitovanje muzike sa zvučnika, dozvoljen je tokom kompletnog radnog vremena – rekao je Galić medijima.

Dozvoljeno je i primanje saučešća i obavljanje sahrana uz prisustvo najviše do 50 lica i obavezno pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera.

Broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji je za oko 54 odsto u odnosu na prethodne dvije nedjelje. Dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude – poručuje Galić.

Na pitanje kada možemo očekivati ukidanje svih mjera, Galić je odgovorio da od vakcinacije direktno zavisi kada će pandemija prestati i samim doći do ukidanja svih mjera.

Propisno imunizovanih je 34 odsto stanovništva, odnosno 40 odsto odraslog stanovništva.