Una Lučić: Kada stvarno volite glumu, onda je to uživanje

Foto: Privatna arhiva

Mlada i talentovana Novljanka, Una Lučić, glumi u predstavi za djecu „Niko se nije naučen rodio“, koja će večeras biti odigrana u Dvorani Park, u okviru HAPS-ića. Veselo i energično za naš portal priča o iskustvu ne samo u ovoj predstavi, o studijama, nagradama, planovima. Svjesna je da tek “krči” put ka slavi i osvajanju gledališta.

Una je treća godina Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Branimira Popovića. Poslije diplomskog očekuju je dvije godine master studija. U međuvremenu igra s puno žaa na “daskama koje život znače”.

Predstava koju će djeca od pet do dvanaest godina moći večeras da pogledaju je edukativnog karaktera. Glumci su u konstantnoj interakciji sa publikom.

– Vrlo je poučna predstava, igram sestru Vukana Pejovića. Mi smo brat i sestra koji su u konstantnom sukobu, zbog poteškoća u igri koju nam otežavaju telefoni i otuđenost u kojoj se danas djeca nalaze. Djeca su izgubila osjećaj za pravu igru. U predstavi pokušavam da pokažem Vukanu da treba da se igramo i družimo i da ćemo tako biti bolji – priča Una.

Najljepše je igrati pred svojom publikom

Treme pred novskom publikom nema. Zapravo, uvijek se raduje kada glumi u Novom.

– Jedva to isčekujem. Kući je najljepše doći i kod kuće igrati, jer znam da imam publiku koja me podržava. Uvijek mi je bila želja da igram u Novom, jer sam ovdje i zavoljela glumu.

Ljubav prema glumi se javila još kada je Una bila mala. Prisjeća se djetinjstva koje je provodila u gledalištu.

– Često sam sa mamom išla na predstave u Dvoranu Park kad sam bila mala. Za pozorište kažu da nikad nije prerano. Kada je počeo Kotorski festival pozorišta za djecu, išli smo svakog dana. U jednom danu sam znala da pogledam i po nekoliko predstava i tako se pojavila ljubav prema glumi – priča nam Una.

Uloga Eve veliki izazov

Foto: Privatna arhiva

Najdraža uloga koju je ostvarila je u predstavi „Omladina bez Boga“ Crnogorskog narodnog pozorišta.

– Glumim Evu, a uloga je dosta specifična i daleka od mene, što mi je predstavljalo veliki izazov. Ta djevojčica je odlučila da napusti civilizaciju i da živi sama u šumi i postala je divlja. Ali kao neko ko je živio koliko toliko normalan život prije avanture, opet je željna pažnje. Bilo je teško i zahtjevno, jer je karakterno baš daleko od mene – ističe Una.

Trenutno snima seriju „Branilac“, u kojoj glumi djevojčicu od 14 i 17 godina. To je priča po istinitom događaju, koji se desio u Crnoj Gori 60-ih godina. Serija će biti emitovana na RTS-u.

Profesori više od uzora

Uni su uzori profesori sa fakulteta, ne samo njihove karijere, već i zbog njihovog odnosa prema poslu i studentima.

– Oni su me vidjeli, odabrali i primili kao nekoga ko treba da se bavi ovim poslom, jer je teško upisati ovaj fakultet. Imam i idola, na koju mi kažu ponekad da ličim, Nikol Kidman –  ne krije Una.

Prošle godine je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu u predstavi „U plamenu strasti“, na IV Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta Kestenburg, u Banja Luci. Realizovali su je studenti Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i studenti studijskog programa Gluma, u klasi reditelja profesora Branimira Popovića.

– To je bio susret akademija, a svi smo igrali ispitne predstave – prisjeća se Una kojoj je ta nagrada bila veliki podstrek.

Gluma kao životni poziv za nju predstavlja pravi izbor. Smatra da samo rad na sebi može omogućiti bolji život, iako to znači i dosta odricanja.

– Meni je lijepo krenulo, srećna sam u ovome što radim i ne bih mogla sebe da zamislim u nekom drugom poslu. Sada za nas mlade ima dosta mogućnosti, pogotovo za one koji se na vrijeme pokažu kao uporni i da žele da saslušaju i primaju kritike, onda nema „zime“. Jer, kad nešto stvarno volite to postaje uživanje – zaključuje razgovor za Novski portal, Una Lučić.