Uništena predsezona privrednicima Igala: “Debeli minus” zbog kašnjenja radova na šetalištu

Rekonstrukcija šetališta u Igalu već je trebalo da bude završena, a slika sa terena ne uliva sigurnost da će radovi biti završeni do 1. juna kako je Novskom portalu rečeno posljednji put iz kompanije “Briv construction”.

Dio je još raskopan, bageri rade, dio izbetoniran, a na jednom dijelu je počelo postavljanje behaton ploča.

Na dijelu šetališta opet su otvoreni kafići, ali malo ko zalazi u taj prašnjavi dio Igala, jer radovi traju. Naša reporterka obišla je kafiće i restorane, ali niko nije bio raspoložen za razgovor.

Svi su ljuti, ogorčeni, jer bilježe debeli minus. Kako nam kažu, juče su ih obišli i predstavnici Mjesne zajednice Igalo i informisali ih da će radovi biti završeni do 1. juna. Ipak, oni su skeptični sa licitiranjem datuma, jer prvo su im govorili 1. maj, pa 20. maj, a sada 1. jun.

Ipak kažu, kada vide kakva je situacija na terenu, plaše se da će sve biti prolongirano i do 15. juna. Predsezona im je uništena, plaćaju radnike, a gostiju nema. Oni koji rentiraju apartmane kažu da gosti odlaze i da imaju stalna otkazivanja zbog nezavršenog šetališta. Komenatrišu i da će Opština naplatiti penale od izvođača, a hoće li se njih neko sjetiti i nadoknaditi im štetu?

Na terenu nismo zatekli nikoga od nadležnih iz firme Briv constraction koja izvodii radove, niti iz Agencije za izgradnju i razvoj grada, koja je nadzor. Radnici koji su postavljali behaton ploče kažu da bi za pet dana mogli završiti dio od eukaliptusa do početka šetališta, ali ih često povlače na drugu dionicu.

Park podno Titove vile, oko starog eukaliptusa je devastiran, zatrpan šutom, pjeskom, nabacanim cijevima i behaton pločama. Ovo izvođač, kao ni nadzor, a u krajnjem ni vlasnik parka, Institut Igalo, nisu smjeli dozvoliti. Pogotovo, da se po zelenim površinama voze teški bageri koji ostavljaju duboke tragove.

Kako smo čuli od privrednika, poučeni njihovim lošim iskustvom, njihove kolege, vlasnici lokala iz drugog dijela Igala, gdje bi radovi trebalo da počne u oktobru, neće dozvoliti da se na ovakav način radi rekonstrukcija.

Podsjetimo, za kompletan projekat rekonstrukcije šetališta obalom Nikole Kovačevića, od Titove vile do objekta Galeb i Šetališta Pet Danica sredstva iz kapitalnog budžeta Vlade, te Ugovorom između tadašnje Uprave javnih radova i Opštine Herceg Novi, predviđeno je 3,5 miliona eura.

Katić optimista

Inače, jutros je predsjednik Opštine Stevan Katić za Boje jutra TV Vijesti kazao da grad neće dočekati turiste raskopanih ulica. Očekuje da se radovi na šetalištu završe do 6-7. juna. Ostali građevinski radovi, kao što su trotoari u Igalu i na Toploj, gdje se gradi i autobusko stajalište, biće završeni do 15. juna kada počinje zabrana izvođenja građevinskih radova.

Katić je podsjetio i da je u toku gradnja pasarele u Zelenici, izgradnja vodovoda na Luštici, koja će trajati tokom cijelog ljeta. U pripremi je i izgradnja 5 miliona eura vrijedne Autobuske stanica sa saobraćajnicom u Igalu.