Upoznajte mladu pijanistkinju Jelenu Mandić, pobjednicu takmičenja u Carnegie Hall-u

Foto: Privatna arhiva

Kada je mlada Novljanka Jelena Mandić, 2019. godine pobijedila na ruskom međunarodnom takmičenju “Viva Music” i nagrađena učešćem u Njujorku u Carnegie Hall-u, njen san se ostvario. Osvojila je 29. juna prvu nagradu na Global Artist Debut Concert-u, na kome su nastupili pobjednici takmičenja Suzanne Culley i međunarodnog takmičenja Viva Music.

U čuvenoj svjetskoj dvorani na koncertu, koji je bio i takmičenje, predstvljeni su prvonagrađeni umjetnici iz cijelog svijeta, a Jelena je bila jedina predstavnica iz naše zemlje.

Ko je ova talentovana i ambiciozna djevojčica, koja je do sada osvajala brojne državne i međunarodne nagrade, odakle ljubav prema klaviru i muzici, kako je doživjela nastup u Americi, kakve su joj želje i planovi, otkriva čitaocima Novskog portala.

Četrnaestogodišnja Jelena Mandić je rođena u Oslu, a u Herceg Novi se doselila sa šest godina. Tada je i upisala Muzičku školu u Herceg Novom.

“Upisala sam se u klasi prof Irene Mijušković. Ona mi je prenijela ljubav prema klaviru i vrlo brzo, već na prvoj godini smo krenuli sa takmičenjima. Uslijedile su nagrade koje su samo davale dalji motiv za rad. Počela sam da uživam u sviranju” počinje priču Jelena.

Rusko međunarodno takmičenje “Viva music” Jeleni je otvorilo put ka Njujorku.

“Motiv da se prijavim je bio to što Laureat prvog stepena odnosno pobjednik kategorije ide za Njujork. Sjećam se da je bio raspust i da su svi uživali dok sam ja vježbala. Na kraju sam uspjela i san da odem u Njujork i sviram u Carnegie Hall-u mi se ostvario” kaže ona.

Ponosna na sebe

Foto: Privatna arhiva

Put preko okeana do svjetske metropole je bio pun uzbuđenja, a Jelena je ponosno zasvirala u poznatoj koncertnoj dvorani.

“Bila sam ponosna na sebe, jer sam jedina koja je otišla iz Crne Gore, ali sam osjećala i odgovornost da budem dostojan predstavnik svoje zemlje.

Odlazak u Njujork, a posebno nastup u tako poznatoj koncertnoj dvorani, mi puno znači. Dvorana je bila predivna. Nije bilo lako izaći na scenu, pred prepunom salom i u tako svečanom ambijentu, u društvu izuzetnih mladih umjetnika, najboljih među najboljima… Uspjela sam da se koncentrišem samo na sviranje i da uradim sve što sam mogla i naučila” iskreno prepričava Jelena svoje utiske i osjećanja.

Mlada pijanistkinja svirala je kompoziciju “Prepletummobile” Konstantina Babića.

“Nakon sviranja, uslijedio je predivan osjećaj primanja aplauza, čestitki i nagrade. Svemu je prethodio veliki rad, ali u tom trenutku shvatila sam da je sve vrijedilo”.

Čekajući nastup Jelena je upoznala ostale učesnike.

“Jako zanimljivo je bilo komunicirati sa djecom iz raznih krajeva svjeta koji su prošli isti put kao ja, a neki se već i profesionalno bave muzikom.

Koncert je trajao više od 2h. Nastupala sam u prvom djelu, tako da sam nakon pauze mogla nastaviti da slušam koncert iz publike. To je bio pravi doživljaj. Nastupali su stariji od mene, izvođaci koji su odlično svirali. Mogu reći da je to najbolji koncert na kom sam ikada bila” kaže Jelena.

Promijena vremenske zone nije uticala na njen ritam, što je potvrdio i njen uspješan nastup.

“Promjena vremenskih zona na putu odavde do Njujorka nije bilo nikakvih problema. Otputovali smo po danu i stigli po danu. U povratku međutim, smo sigli ujutru, kad je tamo trebalo da bude noć i bilo mi je potrebno nekoliko dana da se vratim u normalan ritam sna” priča Jelena.

Za sada ne razmišlja mnogo unaprijed, ima još jedan razred do završetka osnovne muzičke škole, a kasnije će odlučiti čime će se baviti.

U muzici su joj uzor veliki pijanisti, ali takođe i njena mentorka, profesorka Irena Mijušković.

“Kroz rad sa njom sam shvatila da trud mora dati rezultate šta god da čovjek radi kao i da je sve moguće postići” kaže Jelena.

Svijet vidio kakvo blago ima Herceg Novi i Crna Gora

A profesorica klavira, Irena Mijušković, uz čije je iskustvo i znanje Jelena uči i napreduje, za nju ima samo riječi hvale, i kako kaže, “bilo je krajnje vrijeme da i ostatak svijeta vidi i čuje kakvo to blago ima Crna Gora i naš Herceg Novi”.

“Jelena je nešto što se, u novije vrijeme, veoma rijetko sreće. Kad je neko najprije dobra osoba, a onda inteligentna, obrazovana, posvećena, ambiciozna, organizovana… onda vi shvatate da će, sve što date, biti usmjereno i upućeno osobi koja dobro zna šta treba sa tim uraditi dalje….” priča nam o svojoj učenici Jeleni, profesorica Irena.

Takođe, Jelena će sve što nauči, vrlo nesebično, podijeliti sa ostalima.

“Podijeliće znanja, kome to bude bilo potrebno ili na sceni dati sve od sebe i tako svim ljudima pružiti prelijep duhovni i umjetnički užitak… napuniti im baterije, očistiti um od loših informacija i ostaviti ih, bar neko vrijeme duhovno “nahranjene”. Zbog svega toga mislim da je nastup u Karnegi Holu, u Njujorku, zapravo nešto najprirodnije, što je sada moglo da se desi” ističe prof. Mijušković.

Ne krije koliko je ponosna i srećna zbog Jeleninog velikog uspjeha.

“Gledate i slušate nešto što je i dio vas, a opet je umjetnica za sebe. To što smo zajednički gradile od samog početka, sada je postalo grandiozno, vidljivo i prepoznatljivo i tu ja više nemam šta ni da oduzmem, a vrlo malo da dodam” iskreno kaže prof. Mijušković.

I ostali đaci iz njene klase, od njih 19- oro, čak 15- oro bilo je na raznim takmičenjima, online i uživo.

“Ove školske godine u klasi imamo 37 nagrada (sve prve i specijalne- sa 100 poena, jednu treću i jednu drugu). Time ne ističem samo koliko smo mnogo truda uložili u sve, već naglašavam da ima veoma mnogo talentovane, vrijedne, radne i posvećene djece, koja sa mnom dijele tu ogromnu ljubav prema muzici i za koju sam sigurna da će, takođe, postici uspjeh poput Jelene Mandić”.

Ostatak raspusta Jelena će provesti u Herceg Novom družeći se sa prijateljima. Želimo joj lijep odmor, kao i mnogo uspjeha u svim životnim izborima, te nastupima na muzičkim scenama.