Urbana sredina, čovjek i jezik svjetlsoti na fotografijama Saše Fuisa

Foto: Služba za informisanje OHN

Izložba fotografija slovenačkog autora Saše Fuisa otvorena je sinoć u Galeriji „Josip Bepo Benković“ u Herceg Novom. Djela iz serijala „Pogled Unstaged“ donijela su pred novsku publiku scene zabilježene na ulicama širom svijeta, koje pozivaju posmatrača da se angažuje i potraži skriveno značenje, emociju i ljepotu u svakodnevnim prizorima i situacijama.

Izložba je nastavak saradnje Herceg Novog i Novog Mesta, a organizatori su ustanove kulture dva pobratimska grada, Javna ustanova „Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković“ i Dolenjski muzej.

Autor Saša Fuis objasnio je da su fotografije nastale tokom putovanja u periodu od oko deset godina, ali ne u okviru profesionalnih angažmana, već u trenucima kada je koristeći „svjetlost kao jezik“ fotografisao na ulici, „za svoju dušu“.

„Na fotografijama su scene i priče koje za posmatrača imaju spreman neki dijalog. Jednu fotografiju vi možete na dva, tri, četiri načina interpretirati i mislim da je dobro da tako gledate na njih“, savjetovao je Fuis. Zahvalio se na pozivu i iskazao sreću što je dobio priliku da izlaže u Herceg Novom.

Govoreći o postavci, kustoskinja galerije „Josip Bepo Benković“, Jasmina Žitnik kazala je da prizori Saše Fuisa dočaravaju estetiku urbane sredine i ljudskog bića u njoj, a njegovi kadrovi se mogu tumačiti na više načina. Određujući njegove fotografije kao ekspresionističke i angažovane, Žitnik je kazala da autor kroz izbor kadrova, specifičnog osvjetljenja, motiva i aktivnosti prikazuje život, različite društvene slojeve i nudi odgovor na pitanje šta je čovjek.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, zadovoljan je što se novska publika susreće sa radom slovenačkog fotografa međunarodne reputacije, kao i zbog činjenice da je izložba rezultat saradnje dva grada u oblasti kulture.

„Dobro razumijevanje među pojedincima, a onda i ustanovama i lokalnim upravama, predstavlja temelj višedecenijske saradnje Novog Mesta i Herceg Novog. Siguran sam da će ona i u narednom periodu generisati različite projekte i biti povod da se što češće sastajemo“, poručio je Otović.

Direktorica Dolenjskog muzeja, Jasna Dokl Osolnik kazala je da je velika čast i zadovoljstvo što se nakon šest godina ova ustanova ponovo predstavlja u Galeriji „Josip Bepo Benković“, i to izložbom djela autora koji potiče iz Novog Mesta.

“Mislim da ćete pronaći u ovim fotografijama nešto novo, nešto drugačije i da ćete se dobro osjećati“, kazala je direktorica Dolenjskog muzeja.

Izložbu „Pogled Unstaged“ možete pogledati tokom maja, radnim danima i subotom od 8 do 19 časova.