Večeras “Zelena čoja Montenegra” sa Milošem Pejovićem i Dejanom Đonovićem

Predstava “Zelena čoja Montenegra”, u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica, JU Grad teatar Budva i Beogradskog dramskog pozorišta, biće odigrana večeras u 20.30 sati u dvorani “Park”.

U glavnim ulogama su Miloš Pejović i Dejan Đonović, a u predstavi igraju i Emir Ćatović/Božidar Zuber, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Ivan Tomić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski i Stefan Radonjić.

Reditelj i scenograf predstave je Nikita Milivojević koji je istovremeno napravio adapraticiju po motivima istoimenog romana Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom. Kostimografkinja je Jelena Stokuća, kompozitor Aleksandar Srebrić, za scenski pokret se pobrinula Amalija Benet.

“Ovaj roman je posveta drugovanju pisca, karikaturiste i boema Zuka Džumhura i Mome Kapora, a glavna tema je istorijska, pomalo bizarna storija o prijateljstvu ratnih neprijatelja, crnogorskog kralja, tada knjaza, Nikole Petrovića i turskog visokog oficira, Osman-paše zvanog Sarhoš (pijani). Pozorišno viđenje „Zelene čoje Montenegra“ pripada istorijskoj melodrami, u kojoj je ono što se moglo dogoditi važnije od onoga što se zaista dogodilo, u kojoj su emocije važnije od faktografije, čovjek od politike i rata. Ovo je priča, deficitarna u našim vremenima, o pomirenjima i kako bi to Džumhur rekao, ljudovanjima“ – riječi su dramskog pisca Stevana Koprivice.

Premijere predstave održanesu prošle godine u Budvi, Beogradu i Podgorici.

Ulaznice za “Zelenu čoju Montengera” su sedam eura.