Vedra ekipa “Green Adriatic” prikuplja otpad za separaciju i reciklažu

Green adriatic

Nisu registrovani kao zvanična organizacija, ali su „grupa okupljena oko istog cilja”, za sebe kažu volonteri iz „Green Adriatic“-a. Sreli smo ih danas, kod škole „Adriatic Novi“ u Kumboru, u velikom i korisnom poslu prikupljanja i separacije otpada za reciklažu.

Ekipa se sastoji od više volontera, sa uglavnom, ruskog govornog područja. Kažu da im lokalci nekada donesu „materijal“ za akcije.

Problem pretjeranog korištenja kesa za voće i povrće uočila je Ekaterina Sankhip, koja za Novski portal priča da su rješenje platnene kese koj se mogu kupiti na njihovim akcijama.

„Green Adriatic“  svake posljednje subote u mjesecu kreće u misiju do čistije, ekološke Crne Gore. Prikupljaju otpad za reciklažu u Baru, Sutomoru, Budvi, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom i na Cetinju.

U svakom gradu se zadrže po dva sata, a tačne lokacije i satnice za donijeti otpad objave na njihovom sajtu.

Na pitanje zašto su se kao migranti odlučili na ovakav „patriotski“ potez, volonteri odgovaraju kako im razdvajanje otpada predstavlja nešto redovno i prirodno. Samo su nastavili da čine ono što su činili kod kuće.

„Ideja je ponikla slučajno  i odmah se oko nje okupila grupa koja danas broji čak preko 1700 zainteresovanih. Sarađujemo sa reciklažnim dvorištem “Lovanja” u Kotoru na Kavaču, gdje odlažemo prikupljene sirovine. Reciklažno dvorište određuje spisak sirovina koje će se prikupljati. Obezbjeđuju nam besplatan prevoz sirovina kamionima iz svih gradova, osim Herceg Novog, odakle „izvoz“ moramo platiti“, objašnjava Ekaterina.

Trenutno ne recikliraju baterije i čepove, ali ih prikupljaju i šalju u Hrvatsku na reciklažu.

Sakupili 15 hiljada kg otpada za reciklažu, u Novom 260 kg

Svakog mjeseca sakupe oko 1000 kg sirovina. Do sada su imali 14 uspješnih akcija sa kojih je ukupno skupljeno 14 000 kg. Na prostoru hercegnovske opštine su prikupili 260 kg sirovina.

Povremeno organizuju i čišćenje plaža i obale, uz poziv građanima da im se pridruže.

U planu im je i nabavka mašine za reciklažu stakla, jer reciklažno dvorište Lovanja nema tu opciju. Recikliranjem stakla u pijesak bi se mogle obnoviti pješčane plaže kojih je na našem primorju sve manje, primjećuju iz „Green Adriatik“-a.

U Herceg Novom im treba veća podrška, te apeluju na lokalnu upravu da im pomogne u plaćanju prevoza otpada iz Herceg Novog do kotorskog reciklažnog dvorišta, jer ga trenutno plaćaju, kao i kese za odlaganje sirovina. Čak i medijski prostor, izuzev ovog na Novskom portalu.