VII Festival klapa: Herceg Novi čuva tradiciju klapske pjesme

Foto: Služba za informisanje OHN

Čak 12 klapa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore nastupilo je sinoć na VII Međunarodnom festivalu klapa u hercegnovskom parku „Boka“. Svaka od njih donijela je pjesmom dio svog zavičaja mnogobrojnoj publici koja je duže od dva sata uživala u mediteranskim notama.

Klapa „Kumpanji“ sa Korčule nastupila je posljednja i održala mini koncert jer publika nije dozvolila da se veče završi pozivajući ih više puta na bis, prateći ih pjesmom i aplauzima.

U ime domaćina i organizatora festivala, klape „Castel Nuovo“, učesnike i publiku pozdravio je Dušan Tadić koji je svima poželio dobrodošlicu i zahvalio što će dio svog naslijeđa predstaviti u Herceg Novom. On je dvojici doajena klapske pjesme, a to su Janes Vlašić i Jure Šaban Stanić, uručio poklone, dar Vinarije „Castel Savina“.

Zadovoljstvo što se u Herceg Novom njeguje klapska pjesma kao jedan od mediteranskih simbola, iskazao je potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, otvarajući festival.

„Klapska pjesma je doprinijela da se očuva jedinstvenost mediteranskog duha. Pored toga što uvijek donosi stihove o moru, ljubavi, primorskom načinu života, ona je znala da poveže ljude, da ih okupi i ujedini u pjesmi. Zahvaljujući ovom festivalu, u našem gradu su klape iz cijele Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Svi oni zajedno će doprinijeti da se njeguje tradicija i nematerijalna kulturna baština, a to je težnja svakog od nas jer je to jedini način da na mlađe generacije prenesemo dio tog bogatstva“, kazao je potpredsjednik Mustur.

Zahvalio je organizatorima i domaćinima festivala – klapi Kastel Nuovo što sa puno truda i entizijazma istrajava u svom zadatku da okuplja prijatelje i priređuju ovakve večeri u svom gradu.

Na VII Međunarodnom festivalu klapa u Herceg Novom nastupile su klape „Jadran“ iz Tivta, „Jedinstvo“ iz Bara, „Kamerton“ iz Podgorice, „Maris“ iz Kotora, „Batuda“ iz Donjeg Rata, „Geta“ i „Nava” iz Orebića, „Ladesta“ iz Lastova, „Lira” iz Trebižate, „Zvizdan“ iz Posušja, „Salona“ iz Solina i „Kumpanji“ iz Blata na Korčuli.

Generalni pokrovitelji festivala su Opština Herceg Novi i gradska Turistička organizacija, tehnička podrška JUK Herceg fest.