“Vodovod” svojim sredstvima sanirao čelični cjevovod kroz Konavle

Foto: Vodovod i kanalizacija HN

Nakon skoro pola godine saniran je čelični cjevovod kroz Konavle DN 600, u dužini od oko 200 m, na kome se nalazi glavna dovodna čelična cijev za Herceg Novi, obavijestili su iz hercegnovskog “Vodovoda i kanalizacije”.

Na 21 km dugom cjevovodu u toku 2018. godine došlo je do destabilizacije dijela željezničke trase u Čilipima, zbog odrona zemlje kao i popuštanja gabiona i manjih potpornih zidova koji obezbijeđuju samu prugu.

U junu je raspisan tender za izvođača radova i javnom nabavkom, vrijednom 165.290 eura bez PDV-a, izabran je DOO „CmC“ Group inžinjering, savjetovanje i zastupanje“ iz Herceg Novog.

Izvođenje radova je planirano, pa tako i realizovano, u dvije faze. Sanacija je počela u oktobru prošle godine, a završena prije tri dana.

– Sanacija ovog dijela trase je neophodna iz bojazni da bi u slučaju eskalacije havarije, odnosno, pucanja cjevovoda, bila nanesena značajna meterijalna šteta u Konavlima, a stanovnici Opštine Herceg Novi bi mjesecima ostali bez glavnog dotoka vode. Važno je napomenuti da prilikom izvođenja nije došlo do prekida vodosnabdijevanja. Ovim cjevovodom sa vodostana Plat do Filter stanice „Mojdež“ dolazi 400 do 460 sec/lit. Ova količina je dovoljna za snabdjevanje vodom svih potrošača, i bez uključenja lokalnog izvorišta Opačica, u periodu od devet mjeseci godišnje. Samo ljeti zbog povećane potrošnje dodatno se koristi i voda iz Opačice – ističe Mićo Stojanović iz tehničke službe hercegnovskog “Vodovoda”.

Izgradnjom armirano betonskih stubova, kao i novog potpornog zida, u dužini od 200 metara na ovom dijelu trase, trajno je obezbijeđena stabilnost željezničke pruge, a samim tim i stabilnost i sigurnost položenog čeličnog cjevovoda DN 600, koji je građen u periodu 1979-1980. godine.

Stojanović podsjeća i da je prvobitno bilo dogovoreno da Opština bude nosilac sanacije cjevovoda.

– Zbog obima poslova i visoke cijene izvođačkih radova, investicija je bila predviđena kapitalnim budžetom Opštine, za 2019. i 2020. godinu. Kako to nije realizovano, a zbog važnosti problema i trenutne finansijske situacije u Opštini, ViK Herceg Novi je preuzeo na sebe ovu obavezu.

Sve vrijeme trajanja radova „Vodovod“ je obavljao stručni nadzor. Izvođač „CmC Group“ je, prema riječima Stojanovića, ispoštovao sve ugovorom predviđene klauzule, a posebno rokove izvršenja radova, kao i cijene, ne odstupivši ni po čemu od sklopljenog ugovora. U međuvremenu su se cijene mnogih proizvoda značajno promijenile, na domaćem i svjetskom tržištu.