Za 9. Novsku skalinadu oko 300 trkača

Naredna dva dana u Herecg Novom će, u okviru 54. Praznika mimoze, bite organizovana 9. Novska skalinada, ulična trka gradskim skalinima od gradske luke Škver do tvrđave Španjola. Jedinteven događaj za malene i velike trkače i pobornike zdravog života.

Relacija nije duga, 1280 metara, ali ima dosta uspona i potrebno je savladati 646 raznih, ponegdje i nezgodnih, skalina, koje vode pored novskih tvrđava, Forte Mara, Sat kule i Potkovičaste kule, Kanli Kule do 178 m nadmorske visine i cilja, Španjole.

Iz Triatlon kluba Herceg Novi najavljuju u 15 sati prvo malu Novsku skalinadu, od Škevra do Trga Nikole Đurkovića, za djecu od 2 do 11 godina. Očekuju 100 mališana, za koje je besplatno učešće i na kojem će svi biti pobjednici i dobitnici diploma. U nedjelju, slijedi velika, sa preko 200 prijavljenih učesnika.

Ove godine hercegnovskim triatloncima je partner u organizaciji događaja Turistička organizacija Herceg Novi, a podršku su prvi put dali i ugostitelji sa Škvera, ističe za Novski portal, predsjednik TK X Herceg Novi, Luka Čupić:

„Biće sjajna atmosefera na skalama od Škvera do Španjole i oko njih. Imamo puno noviteta, volontere, bendove, veću logistiku. Sve je dobro i temeljno osmišljeno da bi ovaj događaj, koji je više od sporta i koji promoviše Herceg Novi, konačno dobio zasluženi status i privukao što veći broj posjetilaca“, obećava Čupić.

Start će u svom stilu označiti ultratrail trkač i trombonjer Saša Kulinović, što je jedna od novina. Najmlađi članovi Gradske muzike Herceg Novi će nastupiti sa udaraljakama, a volonteri će imati i balone i „podizati“ navijačku atmosferu i bodriti trkače, ističe Čupić.

Na Škveru uz podršku Sekretarijata za kulturu, u nedjelju će poslije trke u 12.15 početi koncert Gorana Milojevića Gumpa, a nastupiće i male mažoretke. Ugostitelji sa Škvera i žene Đenovića, će na pet punktova prolaznicima i učesnicima nuditi posluženje, kanapee, priganice, roštule…

Među učesnicima je malo poznatih imena iz svijeta triatlona i atletike kao ranije, ali to ne znači da neko ne može oboriti rekord staze.

Podsjetimo, atletičar Samuel Naibei Kiplimo iz Kenije je bio apsolutni pobjednik 5. Novske skalinade 2019.godine i drži rekord staze od šest minuta, 22 sekunde i dvije stotinke.

Za sve učesnike su obezbijeđene finišer medalje. Za pobjednike su spremna i dva pehara koje je ručno izradio Lukin brat, Pero Čupić i tradicionalno knjige našeg pisca Nikole Malovića, “Herceg Novi – grad sa 100 001 skalom”.

Prijave su zaključene, ali izTriatlon kluba kažu, da će biti moguće i na dan takmičenja.