Zašto su stambene zgrade opkoljene nepokošenom travom i rastinjem

Stanovnici većih stambenih naselja u hercegnovskoj opštini, poput Gomile, pitaju se zašto ove godine radnici sektora zelenilo Komunalno stambenog preduzeća ne dolaze da pokose visoku travu. Dvorišta, stepeništa, parkinzi i čitav javni prostor ovog naselja svakog dana sve više guta rastinje. Ružna slika, a može biti i velika nevolja. Sve su veće vrućine, trava se suši, malom nepažnjom, eto požara! To se već i dešavalo.

Obrasle površine su i pogodno mjesto za sve gmizavce, a djeci onemogućavaju bezbjednu igru.

Zašto iz Komunalno stambenog ne rade svoj posao kao ranijih godina, pitali smo direktora tog preduzeća, Borisa Seferovića.

– Košenje oko stambenih zgrada smo malo obustavili. Počela je primjena nove Odluke Skupštine opštine, koja je validna od kraja aprila. Sada stanari zgrada imaju obavezu da sami uređuju, odnosno finansiraju košenje. Imamo u našem programu za ovu godinu, ipak, da moramo da kosimo još do 1. januara. Međutim, kao direktor želim da na neki način natjeram upravnike zgrada da dođu kod nas i potpišu ugovor o održavanju okoline. Jer od 1. januara naredne godine mi to više nećemo biti u obavezi – objašnjava za Novski portal, Seferović.

On dodaje da stanari mogu sklopiti ugovor i sa nekim drugo da kose okolinu zgrada, ukoliko im je to povoljnije.

Sa ovim nisu saglasni stanari, koji smatraju da će to biti veliki izdatak, te da je problem što okolina zgrada nema definisano vlasništvo.

– Zvanično kao upravnik nisam obaviješten o toj novoj skupštinskoj odluci. Posljednji put su oko zgrada na Gomili, u ulici Novo Mesto, kosili krajem februara. Sada je podivjalo rastinje, kao da je prašuma. Djeca nemaju gdje da se igraju. Najveći problem je što se ne zna čije je vlasništvo okolina. Kada smo podnosili uzaludno zahtjeve da se proširi parking, uvijek su nam iz MZ i Opštine odgovarali da je to opštinsko zemljište i da ne možemo njime da raspolažemo. Znači da bismo bilo što radili na javnoj površini moramo se obratiti Opštini da bi nam dala dozvolu. Mi nijesmo vlasnici, a sada se traži kao da smo vlasnici da moramo da plaćamo košenje i odvoz zelenila. To je nerazumno – kaže nam upravnik zgrade Novo Mesto 18, Martin Petrović.

Kako bilo, mora se okositi i urediti površina oko zgrada i cijelo ovo i druga naselja. Katastrofa je ovako dočekati turiste – ističe Petrović.

Ostaje i dugogodišnji problem zapuštenih privatnih parcela između zgrada, čiji su vlasnici u drugim gradovima.

– To nije problem. Samo komunalna policija treba da radi svoj posao, da ukoliko u nekom kratkom roku vlasnik ne postupi po njenom nalogu , treba nama da daju nalog o izvršenju, onda da terete tim iznosom vlasnika. Ne treba stalno ići linijom manjeg otpora – zaključuje Seferović.

Zaposleni u sektoru zelenila inače rade na održavanju javnih zelenih površina uključujući i površine u okviru više stambenih naselja i zoni Morskog dobra, u ukupnoj površini od 130.000 m2, kao i oko 140.000 m2 površina u okviru spomenika, sakralnih i zaštićenih objekata. U dogovoru sa opštinskim strukturama radi se na obnovi zelenog fonda i uredjivanju novih zelenih površina, vidikovaca i slično.

Sektor raspolaže sa 2 kamiona za prikupljanje i odvoz zelenog otpada, specijalnim vozilom – autokorpom, 4 kosačice, 3 motorne pile, 1 motorne makaze, duvalicom i raznim sitnim alatom.