Zaustaviti lošu praksu u kašnjenju izgradnje insfrastrukture, te nekvalitetnih radova

Izvještaj o radu Agencije za izgradnjui razvoj Herceg Novog podstakao je odbornke da na Skupštini danas pitaju nadležne zašto radovi na raznim objektima u gradu stalno kasne, kao i kakav je njihov kvalitet.

Odbornik Marko Lučić pitao je kada će biti završena četiri veća gradilišta, rekonstrukcija šetališta u Igalu, izgradnja autobuskog stajališta na Toploj, izgradnja kanalizacije u Zelenici i stepenište Elize Duković.

“Da li Opština i njenje službe nisu ispoštovale obaveze, pa da tražimo njihovu odgovornost ili izvođači kasne sa radovima radi neorganizovanosti? Ako je izvođač kriv da li će biti penala ili raskida ugovora?“, pitao je Lučić.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada, Aleksandar Kovačević, kaže da je rekonstrukcija šetališta pri kraju, radovi kasne desetak dana. Izgradnja stajališta je u roku, rekonstrukcija stepeništa kasni 2 mjeseca, a radovi u Zelenici zaostaju 10 dana.

„Do kraja sedmice bi trebalo da bude završeno sve što je u prvoj fazi rekonstrukcije šetališta planirano. Oni su probili rok, trebalo je da završe do 10. juna. Kao nadzor bili smo sudionici i znamo da katastar instalacija nije bio dobar i mnogo instalacija se moralo ispravljati. Stajalište na Toploj biće gotovo za 10 dana“, navodi on.

Kako dodaje, rekonstrukcija stepeništa Elize Duković kasni 2 mjeseca i razmišlja se o raskidu ugovora s izvođačem nakon betoniranja.

„Rade šest mjeseci, a po ugovoru je trebalo četiri. Objavijestili smo Opštinu da je došlo do velikog kašnjenja. Imaju opravdani rok što kasne, jer je katastar instalacija i na ovom gradilištu pravio probleme. Zato smo dali predlog da kada završe betonske radove raskinemo ugovor“, kaže Kovačević.

U četvrtak će biti asfaltiran završni dio u Zelenici, postoji kašnjenje desetak dana.

Lučić sugeriše i da bi bilo dobro da svi radovi počinju najkasnije u oktobru. Primjećuje i da ploče na šetalištu u Igalu nisu dobro postavljene, da imaju „zub“ za koji će se zapinjati.

Kako je pojasnio direktor Agencije, Aleksandar Kovačević, čitavim šetalištem prelazi valjak i fuguje se da ne bi bilo neravnina.

„Nakon toga njima nema “disanja” i neće biti „zuba“. Iskontrolisat ćemo dio gdje je ovo već završeno, a na drugom djelu gdje valjak još nije prešao toga mora biti“, objašnjava Kovačević.

Izvještaj je usvojen sa 18 glasova za i dva protiv.

Inače, današnji nastavak Skupšine je sa “knap” kvorumom. Odbornici Novske liste nisu došli, kako su i najavili, jer njihovi zahtjevi za učešće u vlasti s obzirom na devet odbornika nisu ni razmatrani. Poslije prve tačke i odbornici opozicije iz DPS-a su napustili zasjedanje.