Žene opet igraju buće u Herceg Novom

Foto: BK Meljine 1983
Nakon više od tri decenije u Herceg Novom oživljava ženski bućarski sport. Ovih dana  BK Meljine 1983 osnovao  je prvi ženski bućarski tim.
“U timu Crne Gore igra nekoliko žena, ali nikad nisu imale žensku ekipu, uvijek su igrale uz muškarce. BK Meljine je u našoj državi i regionu poznat i dobro plasiran. Želja nam je da klub prati najbolje timove regiona, a svi oni imaju žensku ekipu”, priča Novskom portalu predsjednik BK Meljine, Radovan Bojanović.
Zapravo sve je poteklo od saznanja da je na svjetskim prvenstvima obavezan mješani tim muškaraca i žena.
“Shvatili smo da se moramo ozbiljnije približiti potencijalnim igračicama. Ženske ekipe su postojale u Novome prije 3 i više decenija, ali već dugo broj žena u timova je izuzetno mali. Žene su se raspitivale za trening u našem klubu i uvijek sa pitanjem: “Ima li žena tamo?”,  jer im je bilo glupo da budu “same”. Sada taj tim postoji”, ponosan je Bojanović.
Za sada tim broji 12 članica, pet iz Novog: Olga Vučetić, Lidija Đuričić, Bojana Marković, Ksenija Bojanović i Aleksandra Lazić i sedam iz Budve i Tivta. Među njima su reprezentativke Anđelka Krstović i Dijana Sindik.  One dvije najbolje igračice naše zemlje, “udarna snaga” i podstrek novoj ekipi.
Kapitenka ženskog tima BK Meljine, Anđelka Krstović, je dobitnica međunarodnih medalja u bućanju.
“Dugogodišnja sam članica BK Brđanin iz Tivta i članica reprezentacije Crne Gore. Dugo sam u ovom sportu. Predsjednik kluba BK Meljine, Radovan Bojanović, me je pozvao da se pridružim njihovom klubu. Želja da se napravi ženski tim postoji dugo, ja sam u Tivtu igrala sa muškarcima” priča Anđelka.
Ona svoje znanje želi da prenese na djevojčice, djevojke i žene kluba BK Meljine i zato je prihvatila inicijativu hercegnovskog kluba.
“Mnogo je drugačije kada postoji posebna ženska ekipa, više će se djevojaka pridružiti. Lijepo je kad mi žene imamo tim i takmičenje. U regionu je situacija bolja, mi nemamo žensku ligu. Jako je lijep sport koji nije fizički zahtijevan. Pogodan je za sve uzraste, zdrav za tijelo i um. Iz bućarske sam porodice. Kao mala sam gledala tatu i brata kako igraju i ubrzo počela i sama da igram. Pozivam žene da prvo dođu da vide igru, možda se kao i ja zaljube u sport”, priča nam Anđelka, zahvalna  Bojanoviću, Vučetiću i BK Meljine što su napravili ovaj dobar potez i podržavaju bućarke na terenu.
Najmlađa članica BK Meljine ima 9, a najstarija dama do 30 godina.
“Buće nemaju ograničenje u godinama, može igrati djevojčica od 10-ak godina, pa i žena od 60+, svako može doći da igra i proba. Ako je uporan može stići do takmičenja” kaže Bojanić.
Osnivanjem ženskog tima, bućarski šampion iz Meljina, nastoji da približi ženama ovu atletsku igru koja se baštini u našim krajevima vjekovima, te da unaprijedi bućanje, boćanje, ili balote, u Herceg Novom i Crnoj Gori.
Foto: BK Meljine 1983
U klubu  procjenjuju da će već sljedeće godine biti duplo više žena, možda i više nego muškaraca na zogovima.
Treninzi su besplatni i održavaće se jednom do dva puta sedmično, u popodnevnim časovima u 18:30h i to utorkom, četvrtkom i nedjeljom. Dva od tri dana biće određena u dogovoru sa članicama.
Boćarke će se takmičiti zajedno sa muškarcima u Drugoj boćarskoj ligi Crne Gore, koja startuje 17. maja.
Ekipu će voditi Radovan Bojanović i Zoran Vučetić, a sa bućarkama će raditi i kapitenka, Anđelka Krstović.
Telefon za prijavu i informacije o treninzima: 069 583 503.