57. Hercegnovski zimski salon: Moć umjetnosti u detalju, koji je veličina života

U Gradskoj galeriji „Josip Bepo Beković“ u Starom gradu otvoren je 57. Hercegnovski zimski salon sa radovima 39 umjetnika iz Crne Gore i regiona, po konceptu „Život je detalj“ selektora Nikole Markovića. Publici se vješto skreće pažnja na moć umjetnosti da u malim stvarima i trenucima prepozna veličinu života.

Herceg Novi je ponosan na svoje jubileje i višedecenijsku tradiciju niza kulturnih manifestacija što potvrđuje i 57. Hercegnovski zimski salon koji je, od postanka do danas, prošao prilično dug put promjena, ali je ostao vjeran umjetnosti i stvaranju, istakao je na otvaranju predsjednik Opštine, Stevan Katić.

„Uspio je i da pređe regionalne granice i da u svojoj postavci sadrži djela umjetnika koji stvaraju na drugim kontinentima, a sve to donijelo je novu dimenziju Salonu i potvrdilo njegov dugogodišnji kvalitet. Često ističemo kako smo ponosni na sve tekovine našeg grada, a posebno na one koji sa puno ljubavi, entuzijazma i znanja rade na polju razvoja kulture. Siguran sam da je to pravi put kojim treba da ide cijela naša zajednica”, kazao je Katić i dodao da je to ujedno i vizija lokalne samouprave koja je snažna podrška institucijama kulture i kulturnim manifestacijama u Herceg Novom.

Ocjenjujući izuzetno kvalitetan selektorski i rad na organizaciji Katić smatra i da je čast što je u ovogodišnjoj postavci djelo istaknutog slikara i vajara Voja Stanića.

„Cijela godina povodom proslave njegovog 100. rođendana biće ispunjena različitim događajima u Herceg Novom i državi, kako bi ukazali na veličinu njegovog djela, a svi mi imamo čast da smo u ovom trenutku pred jednom od njegovih umjetničkih slika”, kazao je Katić uz nadu da će se za slavu novske likovne svetkovine čuti dalje, te da će zajedničkim pregalaštvom podizati kvalitet HZS.

Laureat 57. Hercegnovskog likovnog zimskog salona je podgorički slikar, Tomo Pavićević za sliku „Jagnje”. Druga nagrada pripala je Tijani Gordić za rad „Malo iznad horizonta”, dok je treću nagradu osvojio Marko Crnobrnja za „Sugestiju”. Tijana Gordić je i ranije nagrađivana na Hercegnovskom zimskom salonu sa suprugom Adinom Rastoderom. Smatra da bi svaki evropski centar poželio da ima prostor Galerije Josip Bepo Benković za jednu ovakvu izložbu. “Srećna sam što toliko kolega ozbiljno stvara i stvara tako dobre stvari i svi treba da smo srećni zbog toga”, istakla je Gordić.

Selektor Nikola Marković, doktor umjetnosti i arhitekture, pojasnio je da se za koncept „Život je detalj“ opredijelio, jer je želio da svojevrsnom poetikom malih stvari, učini vidljivom osjetljiviju stranu života, koju zbog dinamike ritma savremenog doba čovjek često zapostavlja.

„Zbog toga je postavka ovogodišnjeg salona posvećena upravo naglašavanju samostalne cjelovitosti i značaja koji detalj kao kreativno doživljena cjelina može i treba da posjeduje u jeziku svake iskreno stvarene umjetnosti”, kazao je Marković.

Hercegnovska publika je takođe dio zajedničkog poduhvata kakav je HZS.

„Koncept salona smo sagledavali i istraživali kao mogućnost poetskog i kreativnog koji će, na adekvatan način, privući odgovor najrecentnijih crnogorskih umjetnika i pokazati presjek crnogorskog likovnog stvaralaštva, a ne samo koncept postavke kako je u početku bilo zamišljeno”, pojasnio je Marković”.

Podjednako je duga tradicija postojanja Gradske galerije i Hercegnovskog zimskog salona koji je za 57 godina stekao zrelost da pozitivno odgovori različitim izazovima vremena i istraje, podsjetila je direktorica JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, Gordana Krunić.

„Otvarao je svoje đardine kada su se mnogi drugi zatvarali. Hvatao sunčeve zrake vjerujući da oni donose njegovo veličanstvo-život.. Znao je da je život detalj, a da bez detalja nema cjeline”, kazala je Krunić.

Nastao na temeljima Hercegnovske umjetničke škole, Salon nastavlja tradiciju njegovanja umjetnosti i čini vrelo iz kojeg neprestano izviru novi umjetnici, kazala je Krunić.

„Kada neko ima dobre temelje, temelje prve umjetničke škole, tradiciju dugu 57 godina, nikada i ničim prekinutu, kada ima svoju vjernu publiku i duh umjetnosti kojim Herceg Novi diše 365 dana u godini, zna za koga to čini i kome sve to ostavlja”.

U pripremi važne i uticajne likovne manifestacije, uz pomoć dr Markovića, nabavljena je nova rasvjeta u Gradskoj galeriji kojom dodaju višedimenzionalnost ljepoti izloženih djela.

Publika može pogledati postavku ovogodišneg Salona do 11. marta.