Adžić i Brđanin dolaze u Novi na godišnjicu deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić prisustvovaće obilježavanju treće decenije od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz 1992. godine, što će biti prvi put da jedan ministar u Vladi Crne Gore prisustvuje tom skupu, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

-To je za nas veoma ohrabrujući signal da će nova Vlada premijera Abazovića biti spremna za suočavanje države Crne Gore sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni na njenoj teritoriji- kazala je za RSE pravna savjetnica u Akciji za ljudska prava (HRA), Bojana Malović.

Osim ministru Adžiću, HRA, Centar za građansko obrazovanje i Centar za žensko mirovno obrazovanje su poziv uputili i premijeru Dritanu Abazoviću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, da im se pridruže na tradicionalnom memorijalnom okupljanju 25. maja, u podne, ispred Centra bezbjednosti Herceg Novi i obilježe godišnjicu deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

Iz HRA su saopštili da se u međuvremenu pozivu odazvao i Zoran Brđanin.

-To će biti 18. put da nezvanična Crna Gora odaje počast žrtvama ovog ratnog zločina, a 13. put da se žrtava sjećamo ispred zgrade policije u Herceg Novom-navode iz te tri NVO.

Iz HRA, CGO-a i Anime podsjećaju da je crnogorska policija u maju 1992. nezakonito uhapsila najmanje 66 osoba, civila, starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini i predala ih vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. U stanici policije u Herceg Novom je bio sabirni centar.