„Akcioni dan“ za srednjoškolce

Foto: Služba za informisanje OHN

Hercegnovski srednjoškolci proveli su dan u lokalnoj upravi i upoznali se sa njenim radom, u okviru projekta „Akcioni dan“ u koji se Opština uključila na inicijativu Unije srednjoškolaca Crne Gore.

Mladi su imali priliku da iskuse kako je raditi u resorima lokalne uprave, Agenciji za izgradnju i razvoj i Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena, u koje su raspoređeni u skladu sa svojim obrazovnim profilima. U projektu je ove godine učestvovalo 11 poslodavaca iz Herceg Novog, a najveći broj učenika, njih 27, prijavilo se da ovaj dan provede u gradskoj upravi.

Srednjoškolcima se jutros u velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi obratila sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo, zadovoljna zbog interesovanja mladih za rad lokalne uprave. Poželjela im je da steknu nova znanja, iskustva i bolju sliku o zanimanjima za koja su zainteresovani.

Učenici su potom raspoređeni po resorima i službama, gdje su se tokom nekoliko sati upoznali sa funkcionisanjem Opštine kao servisa građana. Kroz komunikaciju sa zaposlenima srednjoškolci su stekli uvid u vrste i obim poslova, organizaciju rada i širok krug nadležnosti kojima se bavi lokalna uprava.

U skladu sa ugovorom o saradnji između Opštine Herceg Novi i Unije srednjoškolaca Crne Gore, učenicima su uručene zahvalnice i za svoj posao su zaradili dnevnicu. Sva prikupljena sredstva idu u poseban Fond za finansiranje projekata učeničkih parlamenata.

Projekat „Akcioni dan“ sprovodi se od 1968. godine u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, a poznat je pod imenom „Action day“, odnosno „Social day“. Ovo je peta godina da Unija srednjoškolaca organizuje „Akcioni dan“ u Crnoj Gori.