Alpinisti čistili Potkovičastu kulu-Golubijernu

Foto: Gabo Golubin

Sjeverne zidine i unutrašnjost Potkovičaste (Zapadne) kule, ili Golibjerne djelimično su prije mjesec očišćeni, a kula danas “blista” i sa južne strane, sve do vrha.

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi je za ovaj posao angažovao prvo Komunalno-stambeno, koje je uklonilo samoniklu vegetaciju, a „Čistoća“ je sredila prostor oko kule.

Delikatan posao čišćenja spoljašnjosti zidina obavila su i dvojica alpinista, iz PK Subra, Danilo Brajović i Janko Gardović. Oni su se pentrali i visili uz zidine da bi skinuli vegetaciju.

“Umivanje“ ovog utvrđenja u hercegnovskom Starom gradu je prethodnica konzervatorskom istraživanju i izradi projekta sanacije, koje bi trebalo da sufinansiraju Opština i resorno Ministarstvo.

Uslijediće injektiranje zidova, te konzervatorska i druga istraživanja neophpdna za izradu projekta sanacije kule i dijela bedema koji vode do nje.

Foto: Gabo Golubin

Iako je Potkovičasta kula sada malo dotjerana, nije spremna za posjetioce, a njen izgled narušavaju i neaktivne instalacije struje.
U okviru fortifikacijskog sastava Herceg Novog Zapadna, Potkovičasta kula („Ferro di cavallo”) ili Golubijerna, nalazi se u sjeverozapadnom sektoru gradskih zidina.

Mnogi Novljani često podno nje piju kafu, a nikada se nijesu na nju popeli, čak i ne znaju kako se zove.