Bratimljenje Herceg Novog i Foče: “Vi nama more, mi vama rijeke i planine”

Foto: Služba za informisanje OHN

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i načelnik Opštine Foča, Milan Vukadinović potpisali su danas Sporazum o saradnji i bratimljenju dva grada. Kako je istaknuto, partnerstvo će se zasnivati na povezivanju u oblasti zdravstvenog i održivog turizma, zapošljavanja, obrazovanja i omladinske politike, te unaprijeđenja kulturne ponude i razvoja opština kao festivalskih destinacija.

Inicijativa za bratimljenje stigla je iz Foče u Herceg Novi krajem prošle godine, nakon čega su odluke o tome usvojene u parlamentima obje opštine, kazao je Katić.

„Raduje me što Herceg Novi nastavlja da širi mrežu prijatelja i pobratima – na listi su već na desetine gradova iz cijelog svijeta, od našeg regiona pa sve do Kine, a od danas je među njima i Foča. Iskreno vjerujem da su ta prijateljstva naše veliko bogatstvo, jer je prekogranična saradnja važan instrument razvoja, prilika da riješimo probleme koje dijelimo, da podstaknemo društveni i ekonomski razvoj, kao i da širimo ideje i vrijednosti sloge, solidarnosti i saradnje, uvjereni da nam je budućnost zajednička“, istakao je Katić.

Govoreći o oblastima i pravcima saradnje, on je istakao da će pobratimski gradovi raditi na jačanju veza među lokalnim upravama, ustanovama, preduzećima, organizacijama i pojedincima.

„Medicinski fakultet u Foči komplementaran je sa kadrovskim potrebama Instituta „Dr Simo Milošević“ i Bolnice Meljine. Suvišno je govoriti o uslovljenosti koja postoji između zdravstva i obrazovanja potrebnog medicinskog kadra. Namjera nas, kao gradskih uprava, je da povežemo stručnjake iz ovih ustanova, kako bismo zajednički definisali modele partnerstva koji će biti na obostranu korist“, rekao je Katić.

Načelnik Opštine Foča, Milan Vukadinović kazao je da su Herceg Novi i Foča, prije svega, povezani neizbrisivom istorijskom niti, jer su bili stolišta hercega od Svetoga Save Stefana Vukčića Kosače.

„Na području naše opštine i okoline je nemali broj ostataka tvrđava iz njegovog doba, a važno je napomenuti da je tadašnja Hotča bila na važnom putu Dubrovnik – Niš – Carigrad i putu od Dubrovnika ka oblasti Bosne i Soli. Veza koja je tada rođena odzvanja vijekovima i sile prilika i neprilika nisu je narušile, a danas s ovog mjesta poručujem da će naša saradnja biti vječna i ostati neizbrisiva“, poručio je Vukadinović.

Kako je kazao, u ovom bokeškom gradu postoji jaka fočanska dijaspora.

„Turizam je možda jedna od ključnih riječi naše međuopštinske saradnje. “Vi nama more, mi vama rijeke i planine” bio bi moto razmjene iskustava u ovoj branši. Znamo šta je Bokokotorski zaliv i kakve potencijale pruža. Nema Fočaka koji nije posjetio ovaj kraj na nekoj od svojih ekskurzija, a i danas fočanska djeca i odrasli Fočaci kao jednu od najpoželjnijih lokacija biraju vaš grad“, rekao je Vukadinović, dodajući da su u Foči posebno ponosni na Bogoslovski i Medicinski fakultet.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimir Jukić. Delegaciju Opštine Foča činili su, pored načelnika: predsjednik Skupštine opštine Srđan Drašković, zamjenica načelnika Vesna Rašević i dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić. Svečanosti koja je upriličena u Dvorani Park prisustvovali su i odbornici hercegnovskog parlamenta, rukovodioci gradskih organa, službi i preduzeća, kao i direktor Instituta Igalo, dr Savo Marić, direktorica Bolnice Meljine, dr Olivera Elez i direktor Doma zdravlja Herceg Novi, dr Goran Komar.