Ambasador Finske u Herceg Novom: Avio linija Helsinki-Tivat doprinijeće povećanju broja finskih turista

Foto: Služba za informisanje OHN

Herceg Novi je atraktivna destinacija za turiste iz Finske i u tom pravcu će se razvijati saradnja Opštine i Ambasade Finske u Crnoj Gori, poručeno je tokom sastanka ambasadora Finske u Crnoj Gori, Kima Lahdevirte sa predsjednikom i potpredsjednikom Opštine Herceg Novi, Stevanom Katićem i Mirkom Musturom.

Tokom prve zvanične posjete, ambasador Lahdevirta je istakao da je Herceg Novi predivno mjesto koje je zadovoljstvo posjetiti, zbog čega je ranije ovdje privatno boravio. Zahvalan je na sadržajnom razgovoru sa predstavnicima Opštine, tokom kojeg su iskristalisane oblasti u kojima postoji mogućnost za povezivanje.

Najveći potencijal za saradnju postoji u oblasti turizma, saglasili su se učesnici sastanka koji je održan u Kući nobelovca, Iva Andrića.

Finski ambasador očekuje da će sa krajem pandemije porasti broj turista iz Finske koji dolaze u Herceg Novi, čemu će doprinijeti uvođenje direktnog leta Helsinki-Tivat.

Tokom 2019. godine, koja se uzima kao mjerodavna, turisti iz ove skandinavske zemlje su u Herceg Novom ostvarili oko 15 hiljada noćenja. Sa uvođenjem nove avio linije do Tivta, pored postojeće do Dubovnika, biće značajno poboljšana povezanost i očekuje se rast tog broja, rekao je predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Tema sastanka bilo je i interesovanje finskih privrednika za Crnu Goru, kao i mogućnost organizacije sastanka sa njima i produbljivanje privredne saradnje.

U Institutu Dr Simo Milošević se već realizuju programi rehabilitacije za pacijente iz Norveške i Švedske, te su predstavnici novske lokalne uprave uputili finskog ambasadora da ovo može biti interesantna opcija i za državljane te zemlje.

U oblasti ekologije i tretmana komunalnog otpada postoji uspješna realizacija projekta ugradnje polupodzemnih kontejnera finske kompanije „Molok“. Kako je informisao Katić, Herceg Novi prednjači u odnosu na ostale crnogorske opštine u zbrinjavanju komunalnog otpada.

Govoreći o saradnji sa drugim opštinama i aktivnostima na prekograničnim projektima, istaknuto je da je Herceg Novi otvoren za proširivanje kontakata i povezivanje sa finskim gradovima.

Predstavnici Opštine upoznali su ambasadora Lahdevirta sa sadržajnom i raznovrsnom kulturnom scenom u Herceg Novom, upućujući mu poziv da ambasada Finske u narednom periodu bude jedan od partnera međunarodno prepoznatih novskih festivala.

Nakon prijema, ambasador Lahdevirta je obišao Kuću nobelovca Iva Andrića, a potom i „Titovu vilu“ i Institut Igalo.