Filmski festival u Novom od 22. do 28. avgusta, izabrani selektori

Ovogodišnji Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival, umjesto početkom, biće održan krajem avgusta, tačnije od 22. do 28. avgusta. To je odlučio Savjet Festivala, u skladu sa zahtjevom grada.

Nakon analize prijava i razgovora sa kandidatima, Savjet je odabrao selektore četiri segmenta 35. jubilarnog izdanja.

Pristiglo je 10 prijava iz regiona, čime su u Savjetu jako zadovoljni, pogotovo što su selektori prvi put birani na osnovu javnog poziva.

Za selektorku programa studentskog filma izabrana je Maja Todorović (Herceg Novi / Beograd). Maja Todorović je završila osnovne i master studije na FDU Beograd i scenaristkinja je uspješnih projekata TOMA, AJVAR, DUG MORU (2. sezona)… U ranijim izdanjima festivala je bila angažovana na nekoliko pozicija, te selektorka ove selekcije na prošlom izdanju. Njan plan daljeg angažmana je značajnija pažnja u pravcu programa studentskog filma i integracija ovog programa sa eminentnim gostima i mogućnošću njihovog angažmana (masterklas, radionice…) u pravcu studenata- saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Za selektora programa dokumentarnog filma izabran je mr Sead Šabotić (Nikšić), dipl. reditelj i master dokumentarnog filma (FDU Cetinje i FDU Beograd). Šabotić je autor više dokumentarnih filmova, među kojima se izdvajaju nagrađivani projekti Blizanci satkani od sna i Revolucionarni dom. Učesnik je brojnih međunarodnih festivala i radionica. Šabotićev plan daljeg angažmana ide u pravcu afirmacije recentnih primjera savremene dokumenarističke scene, sa ciljem da selekcija bude autentična, autorski nastrojena i da predstavlja presjek autorskog pristupa u savremenoj dokumenaristici.

Za selektorku programa igranog filma izabrana je dr Jelena Mišeljić (Herceg Novi), producentkinja, predavačica na FDU Cetinje, članica Evropske filmske akademije i nekadašnja Programska direktorka ovog festivala. Producirala je nekoliko međunarodno nagrađivanih filmova i ima zvanje doktorke nauka teorije umjetnosti i medija. Tokom 2017. i 2018. godine bila je i programska direktorka Filmskog festivala Herceg Novi. Jelenin plan daljeg rada i fokus selekcije dugometražnog igranog filma je na promociji regionalne i svjetske kinematografije, posebno otvarajući prostor za filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza, ističu iz Savjeta festivala.

Selektor programa Mreže festivala (nove programske cjeline koju od prošle godine zajedno rade četiri regionalna festivala) će i dalje biti reditelj, Ivan Bakrač, donedavni selektor takmičarkog programa.