Analaza Instituta za biologiju mora: Nema zagađenja

Danas more djeluje čistije, ne mogu se pratiti dugi tragovi prljavštine. Ali, zamućeno, šporko i zapjenušano more, te neprijatni mirisi, čemu su od subote popodne svjedočili stanovnici cijele Boke, ipak, ne znači da je zagađeno more. To je pokazala analiza koju je uradio Institut za biologiju mora iz Kotora.

Inspekcija u Herceg Novom i ekipe Vodovoda su juče utvrdile da nije riječ o havariji na pumpnom sistemu i kolektoru. O tome su obavjestili Upravu za zaštitu pomorske sigurnosti.

Uzorak je uzet u Kotoru, rađena je analiza da bi se utvrdilo da li je povećana brojnost i biomasa fitoplanktonskih zajednica. Utrvđeno je da nije. Ali, Institut nije osposobljen da analizira da li ima drugih zagađenja, kaže za naš portal direktor Instituta za biologiju mora, dr Aleksandar Joksimović.

– Pretpostavljamo da je prljavštinu izazvao polen i zakašnjelo cvjetanje koje je trebalo da se desi ranije. Ovakav fenomen se desio i 2009. godine. Zabilježeno je juče u Boki i Bečićima, čak i na otvorenom moru, pa pretpostavljam da je prirodna reakcija. Jer da je neko nešto ispustio bilo bi negdje lokalizovano, ne bi bilo baš na cijelom primorju – smatra Joksimović.

Kiša je sprala polen, ali i druge prljavštine u more. Očekuje se i da narednih dana vjetar sve izbaci na površinu.