Apel hercegnovskim poljoprivrednicima: Prijavite se za finansijsku podršku

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u preradi na poljoprivrednim gazdinstvima, u skladu sa Agrobudžetom za 2022. godinu.

Iz Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije pozivaju hercegnovske poljoprivrednike da se prijave na Javni poziv.

On se odnosi na gazdinstva koja se već bave poljoprivrednom proizvodnjom, koja mogu nabaviti i ugraditi namjensku, novu opremu za čuvanje, preradu i pakovanje proizvoda, kao i adaptirati postojeće objekte za preradu.

Predviđene su investicije u visini od 500€ do 10.000€, dok je podrška Ministarstva do 50% ukupnog iznosa odobrene investicije, odnosno 60% za podnosioce zahtjeva mlađe do 40 godina.

Korisnik osim upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstva mora da bude registrovan i za primarnu poljoprivrednu proizvodnju u nekom od relevantnih registara Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.U slučaju akvakulture podnosilac zahtjeva mora biti nosilac dozvole za obavljanje privrednog ribolova i akvakulture, do podnošenja Zahtjeva za odobravanje projekta.

U slučaju da su korisnici pravna lica neophodno je da njihova primarna djelatnost bude vezana za poljoprivredu i registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata. Za sektor akvakulture primarna djelatnost mora biti povezana s akvakulturom. Za sektor jakih alkoholnih pića primarna djelatnost mora biti vezana za proizvodnju jakih alkoholnih pića. Rok za podnošenje Zahtjeva za odobravanje projekta je 14. maj 2022. godine.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, kao i Zahtjevi za odobravanje nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sve dodatne informacije za zainteresovane u Herceg Novom mogu se dobiti putem telefona 069/335-175 (Direkcija za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji) ili na 020 482 222/020 482 150.