Apel: Oprezno sa roštiljadama i loženjem vatre u prirodi, ne palite gume

Ilustracija

Međunarodni praznik rada, 1. maj, neradni dan i lijepo vrijeme biće povod da se sjutra mnogi zabave, prošetaju i provedu dan u prirodi. Iz hercegnovske Službe zaštite i spašavanja apeluju da izletnici budu oprezni i odgovorni tokom paljenja vatre na otvorenom, ali i da se večeras suzdrže paljenja guma.

– Preporuka je da se gume ne pale, jer osim što to može izazvati požar, paljenje guma izaziva ispuštanje toksičnih materija u vazduh, pa pored kovida, zagađenje vazduha svakako ne bi bilo korisno. Oni koji će da roštiljaju na otvorenom treba da to rade kontrolisano i da obezbijede mjesto – apeluje načelnik novske Službe, Zlatko Ćirović.

Po novoj Uredbi o komunalnom redu paljenje na otvorenom je dozvoljeno 1. i 15, kao i svakog vikenda u mjesecu.

– Onaj koji pali korov je u obavezi da to prijavi dežurnoj službi. Loženje se može obaviti samo ako su uslovi povoljni, da nema vjetra, kao i da mjesto koje loži bude obezbijeđeno, da se vatra ne bi proširila i da ima vode na parceli na kojoj se pali – ističe Ćirović.

Ako dođe do nekih neželjenih situacija treba prijaviti na broj 123, a kako napominje Ćirović, najvažnije je da građani budu odgovorni i da nakon roštiljanja dobro ugase vatre, jer je vrlo malo potrebno da se rasplamsa vatra.

Poseban apel upućuju iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Luštica, jer je to poluostrvo omiljeno odredište izletnika. Zatvorena je dionica puta od Tića do Zambelića zbog radova, pa u slučaju požara vatrogasno vozilo ne može proći. Zato mole izletnike da ne lože vatru na otvorenom I da budu izuzetno oprezni.