Turistički brodovi otvaraju sezonu

Iako većina turističkih brodova u Herceg Novom još se sprema za sezonu, neki već plove. Još vonjaju na pituru i kit. Obavili su skupi remont, popravke registraciju, tehnički pregled, osiguranje…Vlasnici sa većom flotom od ovog vikenda i zvanično otvaraju sezonu, mada su neki startovali još sredinom aprila.

Teško je doći do podatka koliko je u Novom tačno turističkih brodova, koji organizuju izlete po Boki kotorskoj, ali se računa da je preko 70 registrovanih za izltetnički turizam.

Među njima ima dobro očuvanih „penzionera“, ali i onih novijeg datuma, kapaciteta od 10 pa do skoro 100 putnika. Uz turističke brodove dosta je i jedrlica, jahti, glisera, čamaca, koji se iznajmljuju.

Svi se nadaju dobroj predsezoni, kao i onoj glavnoj, tim prije što su hoteli ove godine puniji. Vratili su se Norvežani, Holanđani, Francuzi, Njemci…Gosti iz regiona i domaći obično na izlete brodom idu ljeti.

Pričajući sa nekim od poznatih vlasnika izletničkih brodova, koji se decenijama bave ovim porodičnim biznisom, saznajemo i da će ove godine biti prinuđeni da podignu cijene usluga za 20 odsto, zbog skupljih energenata i većih drugih troškova. Vjeruju da time neće odbiti klijentelu.

Brodovi „Petar“: Odličan početak sezone

– Za nas nikada nije bolje krenuo posao. Počeli smo 15.aprila da plovimo. Zahvaljujući saradnji sa Iberostar hotelom u Njivicama, održavamo redovnu liniju za hotelske goste od 8 do 22 h svakih sat. Počeli smo i sa izletima do Plave špilje. To se nije desilo ni 2019. godine, koja se računa za najbolju sezonu. Poslužilo je i vrijeme – kaže vlasnik brodova Petar, Vladeta Mirković.

Od pet brodova „Petar“ u pogonu su sada dva i gliser. Morali su podići cijene zbog goriva za 20-30%, ističe Mirković. Tako je tura do hercegnovskih izletišta Mamule, Plave špilje, Žanjica, Mirišta, Potkopa i Rosa, u trajanju od 3 sata, 20 eura po osobi.

Sa izletima po zalivu počeće velikim udobnim brodom „Petar“, kapaciteta 98 putnika, od sredine maja. Prošle godine izlet do Perasta i Gospe od Škrpjela, zatim Kotora i Prčanja, od 8 ujutru do 22 uveče, koštao je 25 eura. Ovog će ljeta najvjerovatnije karta biti 30 eura, navodi Vladeta. U cijenu je uračunato piće dobrodošlice, freške girice, masline, kruv i lubenica…

Redovnu brodsku liniju u Novom sada još održava do Rosa Radivoje Begović sa brodovima „Loro“. Ostali prave privatne ture, po intersovanju i želji gostiju.

„Boki brodovi“

Marjan Malović iz Bijele sa porodicom je angažovan u izletničkom turizmu na moru. Vode goste sa hercegnovske rivijere do Žanjica i Plave špilje , ali i do Perasta, Kotora i Tivta. Imaju tri broda. Međutim, za njih je još rano da zaplove i tek se pripremaju za sezonu.

– Kad se napune Igalo i Novi, onda kreću brodovi sa rivijere. Ove godine ne očekujem da ćemo krenuti prije juna. I puna sezona nama traje obično do samo do 20. avguista. Već 30 godina se bavim ovim poslom. Počeo sam u „Bokaturistu“- HTP Boka, koji je svojevremeno imao 7 izletničkih brodova . Gostima nudimo poznate izlete po zalivu, ali i fish picnic-e, pripremamo izvrsnu hranu. Nudimo i ribarenje barkom dužine 7 m, sve što požele gosti- kazuje Malović.

Još nisu utvrdili cjenovnike izleta za Boki brodove, ali sigirno je da će doći do poskupljenja u odnosu na prošlu godinu za nekih 20 odsto.

– Inače, naše cijene su povolljne , vozili smo za 7 eura do Žanjica iz Bijele , koliko su neki brodari u Perastu naplaćivali samo od tog grada do Gospe od Škrpjela. U špicu sezone uvodimo redovni noćnu liniju za Tivat sa polaskom iz Đenovića u 19.30, iz Bijele u 20 h i povratkom iz Tivta u 22.30 – ističe Malović.

Suočavaju se, međutim, i sa velikim problemom, nedostatkom radnika, mornara i motorista:

– Neće niko to da radi, iako je solidna plata, plus bonusi, hrana, osiguranje, radni staž- žali se Malović.

Bokom kotorskom krstare preko 20 godina i brodovi „Pajo“. Pored svakodnevnih obilazaka obale Boke i do plaže Žanjica, Plave špilje i ostrva Mamula, iznajmljuju čamce i brodove. Na brodovima pripremaju i služe ribu ali i mesne i vegetarijanske delicije. To, kao i destinaciju biraju klijenti. „Pajo“ je takođe porodično preduzeće.

Sa svojom flotom tu je i „Delfin“, ali i mnogi drugi vlasnici koji imaju po jedno ili dva plovila.

Za očekivati da će ove sezone opet biti dosta „zagušenja“ u drumskom saobraćaju, zato će vjerovatno dobro prolaziti i brodari koji uspostave redovne linije među mjestima duž hercegnovske rivijere, a pogotovo do Aerodroma Tivat.

R.Đ.